Det jobbes intenst over hele verden med å utvikle stamcelleterapi som kan behandle muskel- og skjelettskader på en bedre måte.

Det er store forventninger knyttet til behandlingen på lengre sikt.

Men metodene og effektene har ennå ikke godt nok grunnlag gjennom forskning til å bli tatt i bruk av det etablerte helsevesenet.

Det fikk derfor stor oppmerksomhet da det viste seg at den amerikanske fotballstjernen Peyton Manning ifølge Fox Sports dro til Europa for flere år siden for å gjennomføre stamcelleterapi på en nakkeskade.

Det forskes verden rundt på stamceller til medisinsk bruk. Her fra et forskningslaboratorium tilhørende universitetet i São Paulo i Brasil. Foto:  Mauricio Lima/AFP/NTB Scanpix
Det forskes verden rundt på stamceller til medisinsk bruk. Her fra et forskningslaboratorium tilhørende universitetet i São Paulo i Brasil. Foto: Mauricio Lima/AFP/NTB Scanpix (Foto: Afp)
 

Flere NFL-og baseballspillere har fulgt i Mannings fotspor.

I 2014 varslet også legen til tennisstjernen Rafael Nadal at tennisstjernen skulle ta bruk stamcelleterapi for å lege en ryggskade.

– Nadal har et problem med et ledd i ryggen som er typisk i tennis. Han hadde det under Australian Open og vi har bestemt oss for å behandle det med stamceller, sa Nadals lege Angel Ruíz-Cotorro til Associated Press.

Burde blitt frarådet

Professor ved Norges idrettshøgskole Sigmund Loland sitter i den etiske komiteen i Verdens Antidopingbyrå (WADA).

Han sier WADA følger nøye med på utviklingen, og innhenter systematisk informasjon om utbredelsen av idrettsutøveres stamcellebehandling.

– Dette er viktig teknologi i terapeutisk sammenheng, men ennå er den på begynnerstadiet. Likevel tilbyr private klinikker behandlingen til topputøvere som er villige til å prøve det meste for å komme tilbake fra skade eller bli bedre. Virksomheten er i grenseland både medisinsk og etisk. Vi kjenner ikke langsiktige konsekvenser, og utøvere burde blitt frarådet å prøve, sier Loland.

Den amerikanske fotbalstjernen Peyton Manning skapte oppmerksomhet i USA da han gjennomførte stamcelleterapi for en nakkeskade på en klinikk i Europa. Foto: Ezra Shaw/AFP/NTB Scanpix
Den amerikanske fotbalstjernen Peyton Manning skapte oppmerksomhet i USA da han gjennomførte stamcelleterapi for en nakkeskade på en klinikk i Europa. Foto: Ezra Shaw/AFP/NTB Scanpix (Foto: Afp)
 

Stamceller er ikke-spesialiserte celler man mener har livsendrende potensial og som man i fremtiden tror kan lege for eksempel skader dramatisk kjappere enn konvensjonelle kirurgiske metoder.

Stamcellebehandling brukes i behandlingen av livstruende kreftsykdommer. Men brukt som skadebehandling av idrettsutøvere har den skapt diskusjon.

For forskning har vist bare delvis vellykkede forsøk på blant annet bruskskader, der man dyrker substanser utenfor kroppen før man setter det inn i skadeområdet.

Frykter mosjonister tar etter

Loland, som er professor i filosofi og tidligere rektor ved Norges idrettshøgskole, jobber for tiden i California.

Han peker på at en del topputøvere er villige til å gå langt for å få en eksklusiv fordel.

Loland viser til at forskeren H. Lee Sweeney ved University of Pennsylvania ble nedringt av utøvere og trenere etter at forskning på genteknologi for å bremse muskelsvinn ved aldring fikk mye oppmerksomhet.

Forskeren fikk ekstreme resultater gjennom studier på mus som ble omtalt som «Schwarzenegger-musene».

– Teknologiene er foreløpig uferdige og ikke klinisk kvalitetssikret, vi vet ikke sikkert om de er effektive og om de kan ha skadelige virkninger på lengre sikt. Seriøse medisinere vil ikke utføre dette. Men her er det åpenbart et marked. Dersom topputøvere profilerer behandlingen, vil garantert mosjonister og andre forsøke behandlingen for å bli kvitt skader og bli bedre, sier Loland.

Hype rundt stamcelleterapi

Professor ved det medisinske fakultet i Oslo, Lars Engebretsen, er klar på at det er altfor tidlig ennå å behandle skadede utøvere med stamcelleterapi, ettersom forskning ikke har bevist at dette fungerer på mennesker ennå.

– Stamceller til medisinsk bruk generelt er viktig forskning og det virker lovende. Men når det gjelder idrett så blir det tilbudt på private sentre i USA og Europa uten at det er vitenskapelig bakgrunn for å tilby idrettsutøvere det. Det er to grunner for å tilby det og det er om man for eksempel har muskel-, sene- eller bruskproblem. Det andre er for å hoppe lenger og løpe fortere. Men det har ikke vært gjennombrudd innenfor dette feltet, sier Engebretsen.

Han har også vært en del av IOCs medisinske komité gjennom flere år og vet mye om hva som foregår på dette området.

Han peker på at det har vært en stor hype omkring stamcelleterapi. Han ser at det argumenteres for at dyreforsøk viser at det skal fungere.

– Det er grunn til å advare idrettsutøvere mot å få injisert stamceller i ledd som er smertefulle eller i muskler. Man burde ikke bruke penger på det, sier Engebretsen.

 

LES OGSÅ OM:

Dramatisk fall presser prisene: Rekordfå boliger til salgs dnPlus  (+)

Leger sier de jobber 924 årsverk gratis dnPlus (+)

Selvaag-brødrene rydder opp: - Kan krangle så busta fyker dnPlus (+)

Torgrim Eggen om kulturforlagenes erotiske harrytur: Dirty business dnPlus (+)

 

SE PÅ DNTV:

Smeller ansiktet i asfalten i 55 kilometer i timen
Martin Hoff ble fraktet bort til flere dager på sykehuset etter det fæle fallet i Skien. Halvannen uke senere er oppsummeringen at han hadde griseflaks.
01:08
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.