– Det blir bare mer og mer av det, sier røykdykkerleder ved Hovedbrannstasjonen i Oslo, Jan Tore Svingen, til Dagsavisen.
I fjor måtte brannvesenet i hovedstaden rykke ut 319 ganger på denne typen oppdrag. Mange reddes, men noen mister også livet. Senest 2. juli omkom en kvinne i en brann i Horten der tørrkoking var årsak.
– Vi merker det allerede på lukten i oppgangen at det dreier seg om tørrkok. Som oftest er det en nabo som hører røykvarsleren, eller kjenner lukten av røyk, og varsler oss, sier brannmester Bjørn Arnesen.
- Ofte ingen reaksjon
Men ofte er det ingen reaksjon fra leiligheten der den feilslåtte matlagingen finner sted.
– Vi sparker først hardt i døra, men ofte er det ingen reaksjon. Da er det bare å bryte opp døra. Den får vi opp i løpet av sekunder, sier Svingen, som legger til at røyken ofte er så tett at man må lete seg fram til folk.
– Folk blir redde og skremte når vi får vekket dem. Etter hvert blir de rimelig flaue når de kommer ut og møter de andre i blokka, som er blitt evakuert på grunn av naboens sløvhet midt på natten, sier Svingen, som oppfordrer folk til å ta unngå å varme opp mat når de kommer hjem fra byen.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.