– Det er direkte provoserende, sier nestleder Sissel M. Skoghaug.

– Jeg hadde håpet og trodd at Fagforbundet heller ville juble over at det satses på denne yrkesgruppen, framfor å tolke alt i verste mening, svarer Høie mandag kveld.

Det er statsrådens uttalelser søndag om at det ikke bare trengs varme hender, men også kloke hoder, som får Skoghaug til å reagere.

– Jeg vil spørre tilbake: Hva har vi i dag? Vi har 125.000 helsefagarbeidere. Det er en yrkesgruppe med god kompetanse som gjør en viktig jobb, sier hun til NTB.

– Det er absolutt nedlatende, sier hun

– Misforstår med vilje

Høie varslet i helgen at han vil lovfeste at alle kommuner om få år skal ha lege, jordmor, helsesøster, fysioterapeut, ergoterapeut, tannlege og psykolog. Et viktig mål med tiltaket er å bedre helseomsorgen. Men han unnlater å nevne helsefagarbeiderne, påpeker Skoghaug.

– Slike utsagn neglisjerer yrkesgruppen, og vi er redd for at det vil bidra til mindre rekruttering i framtiden.

– I min tale trakk jeg fram de som jobber i eldreomsorgen som våre hverdagshelter. Fagforbundet misforstår med vilje om de blir provosert av dette. Mitt poeng er at vi måler ikke kvaliteten i eldreomsorgen ved å telle årsverk alene selv om vi har behov for flere i omsorgssektoren, sier Høie.

Styrker etterutdanning

Skoghaug er enig i at det er viktig å ha folk med ulik kompetanse i kommunehelsetjenesten, men mener det er minst like viktig å øke bemanningen. SSB har anslått at Norge trenger 100.000 sykepleiere og helsefagarbeidere i 2035, og av disse er det den siste yrkesgruppen det trengs aller flest av. Dersom det ikke er nok folk, vil en med spesialkompetanse måtte utføre oppgaver som en helsefagarbeider kunne gjort.

– Vi har i dag 34.000 ufaglærte i eldreomsorgen – de står på for å skape en tryggere hverdag for de eldre – men de fortjener også å få tryggheten som utdannelse og kompetanse gir dem i møte med de eldres komplekse utfordringer, kommenterer statsråden.

Han sier at noe av det første han som helse- og omsorgsminister, var å styrke bevillingen til etterutdanning og kompetanseheving i omsorgssektoren.

– Nå tar vi dette videre gjennom en helhetlig strategi kalt kompetanseløft 2020, og bare i 2016 skal det brukes hele 1,2 milliarder kroner på kompetanseløftet, sier han og nevner at ansatte i eldreomsorgen alene vil få 300 millioner kroner til videre- og etterutdanning.

Mangler studieplasser

Skoghaug påpeker at det er viktig å sikre rekrutteringen til disse yrkene. Da er det et problem at mange som tar helsefagarbeiderutdanning i dag, ikke får lærlingplass. I tillegg tilbys de ofte bare deltidsstillinger når de er ferdig utdannet.

Fagforbunds-toppen tror kommunene vil slite med å skaffe så mange av de fagfolkene som Høie ønsker seg, og påpeker i dag at det i år har vært svært stor økning til sykepleieutdanningen, men at mange av dem ikke vil få plass.

– Han må sørge for å øke antall studieplasser, sier hun.

Les også: Studie kobler kreftdødsfall til finanskrisen

 
Kreftpasienter med høy inntekt får oftest operasjon

Ble gründer da moren fikk Alzheimer  

Følg markedet på DN Investor

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.