Studien er publisert i tidsskriftet International Journal of Cancer og omtales i Aftenposten. Tallene viser at en rekke faktorer, som bosted, alder og kjønn spiller inn på hvilken behandling man får. For eksempel har pasienter med høy utdanning 28 prosent større sannsynlighet for å bli operert enn dem som har lav utdanning.
Forskerne har ingen umiddelbare svar på hvorfor det er slik.
– Det er grunn til bekymring når det viser seg at helsetjenester er mer tilgjengelig for enkelte grupper i samfunnet. I Norge, med vårt universelle helsevesen, skal vi jo ikke ha denne type forskjeller som går på inntekt og utdanning, og som ikke er medisinsk begrunnet, sier forsker Yngvar Nilssen i Kreftregisteret til Aftenposten.
Direkte konsekevenser
Hvorvidt pasientene får operasjon eller ikke får direkte konsekvenser for prognosene.
– Generelt så vet vi at de som blir operert, har en mye bedre prognose enn de som ikke blir operert. Unntaket her er en type strålebehandling (stereotaktisk) som i økende grad gis til tidlig-stadium pasienter og med gode resultater, sier Nilssen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.