Akademikerne bekrefter rett før klokken 19 at det er blitt tvungen lønnsnevnd etter at arbeidsministerne kalte partene inn til sitt kontor klokken 18.30. Akademikerne raser mot statsråden fordi de streikende mener streiken burde funnet en annen løsning.
– Jeg fikk tidligere i dag melding fra Statens helsetilsyn om at streiken nå medfører fare for liv og helse, sier Hauglie og understreker at det i utgangspunktet er partene selv som har ansvaret for å avslutte konflikten.
– Streik er partenes ansvar. Det er ikke en ønsket situasjon at en arbeidskonflikt mellom to parter i arbeidslivet skal ende på statsrådens bord. Slik situasjonen har utviklet seg har jeg imidlertid ikke noe valg, sier statsråden.
Ikke løst
- Dette har vært en svært ansvarlig streik og tvungen lønnsnemnd løser ikke den reelle konflikten. Tillitskrisen og uroen i sykehus vil fortsette – bare på andre arenaer. Den blir ikke mindre av at arbeidsgiver har spekulert i nemnd og nekter å bruke innvilgede dispensasjoner, sier Rune Frøyland, leder i Akademikerne helse i en pressemelding.
Innkallingen kom kort tid etter at Nordlandssykehuset i Bodø ikke lenger kunne garantere for pasienters sikkerhet etter at det ble besluttet å trekke tilbake beordringen av en lege inn på en streikende leges vakt fra klokken 23 tirsdag kveld.
– Avgjørelsen om å trekke beordringen tilbake er meldt inn til Fylkeslegen. Nordlandssykehuset kan derfor ikke opprettholde forsvarlig medisinsk øyeblikkelig hjelp-tilbud ved medisinsk klinikk i Bodø fra og med klokken 23 tirsdag kveld, fastslo sykehuset tirsdag ettermiddag.
Akademikerne gikk ut i streik 7. september da meklingen med Spekter ikke førte fram. Blant de streikende er det leger, ingeniører, økonomer, jurister og samfunnsvitere. Dersom streiken ikke avsluttes, vil det totale tallet på streikende fra torsdag være 682 medlemmer ved 16 sykehus.
Den siste uken har streiken blitt opptrappet. Mandag ble 20 ledere og leger ved Helse vest i Bergen og St. Olavs hospital i Trondheim tatt ut i streik.
Varslet opptrapping
I tillegg var det varslet en ytterligere opptrapping med 54 nye medlemmer ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Finnmarkssykehuset, Helse Bergen, Oslo universitetssykehus, Helse Stavanger, Nordlandssykehuset og Helse Nord RHF.
Streiken er den lengste som noensinne har vært ved norske sykehus med sine fem uker.
Frøyland i Akademikerne mener konflikten ved sykehusene varer selv om sykehusstreiken er over. Han understreker at tilliten må gjenoppbygges.
- Det fordrer ikke minst at partene får på plass et kollektivt vern for arbeidstid ut over Arbeidsmiljølovens bestemmelser, sier han.
Han understreker at Akademikerne i nevndsbehandlingen vil kreve videreføring av dagens praksis, som han mener i mange tiår har sikret de ansatte et reelt og kollektivt vern mot uforsvarlige vaktordninger.
- En lønnsnemnd har dessuten ikke kompetanse til å fastsette en tariffavtale som inneholder unntak fra arbeidstidsbestemmelsene i Arbeidsmiljøloven uten vårt samtykke, sier Frøyland.
Feil beslutning
Akademikerne mener regjeringens beslutning om å stoppe sykehusstreiken med tvungen lønnsnemd i dag er gal. Arbeidstagerorganisasjonen peker på at streikeuttaket har vært svært moderat og det er lagt stor vekt på å skjerme akuttbehandling, kreft, psykiatri og barn. De beskylder arbeidsgiver for å ha spekulert i nemnd og har nektet å bruke innvilgede dispensasjoner. Dette viser hvor begrenset streikeretten i sykehus er.
- Sykehusdirektørene står nå overfor en formidabel utfordring med å gjenvinne tillit. Da er ikke kravet om individuelle arbeidsplaner, og styringsrett fremfor ledelse, veien å gå. Det tror jeg direktørene skjønner. Vi kommer til å kjempe mot dette på nasjonalt, regionalt og lokalt nivå helt til det.
- Jeg vil rette en varm takk til våre over 600 medlemmer som har tatt denne konflikten på vegne av fellesskapet. Jeg vil også takke en samlet norsk fagbevegelse for all støtte. Det er av uvurderlig betydning at vi står samm(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.