På førstkommende rentemøte 19. september vil trolig sentralbanksjef Øystein Olsen gi råd om at norske banker skal bygge opp en ekstra kapitalreserve, en såkalt motsyklisk kapitalbuffer. Bufferen, som kommer på toppen av de ordinære kapitalkravene, skal gjøre bankene mer motstandsdyktige mot tap og hindre at de reduserer sine utlån for mye i en alvorlig lavkonjunktur.

Det er imidlertid finansminister Sigbjørn Johnsen som har det endelige ordet i spørsmålet. Dersom Johnsen er uenig med Olsen, er han ikke tvunget til å følge anbefalingen.

Derfor har Finansdepartementet også foreslått at rådet Norges Bank gir, skal holdes hemmelig inntil departementet har fattet sin beslutning. Det er ingen god idé.

For det første harmonerer slikt hemmelighold dårlig med Norges Bank viktigste oppgave som sentralbank, å fastsette styringsrenten. Dersom sentralbanksjef Øystein Olsen ikke kan være åpen om hvilket råd han har gitt om kapitalbufferen, kan han heller ikke være åpen om hvorfor han gjør som han gjør med styringsrenten. Sentralbanksjefer må selvsagt alltid passe på det de sier, men de bør ikke være tvunget til å fortelle usannheter.

Åpenhet er viktig også av andre grunner. Pålegg om økte kapitalkrav vil sjelden bli møtt med begeistring i offentligheten. Selv om finansminister Sigbjørn Johnsen vanskelig kan anklages for å være et offer for bankenes lobbyisme, vil politikere alltid være lettere å påvirke enn en sentralbanksjef.

Det er derfor et selvstendig poeng at det ikke skal være for enkelt å sette rådet fra Norges Bank til side. Det vil det heller ikke være, når rådet gis i full offentlighet.

Det betyr ikke at Finansdepartementet alltid må være enig med Norges Bank. Mye pent kan sies om sentralbanksjefer, men de er ingen orakler. I årene før finanskrisen tok mange sentralbanker grundig feil både av økonomiens virkemåte og bankers soliditet. Det kan skje igjen.

Finansministerens rett til å overprøve sentralbankens råd er derfor en viktig sikkerhetsventil. Åpenhet om hvilket råd banken har gitt, vil forhåpentlig sørge for at den ikke misbrukes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.