Storebrand bruker investeringer i skog og landbruk for å trygge pensjonsmidlene våre, og vurderer å lage et fondsprodukt som gjør det enkelt for folk flest å investere i realøkonomi som landbruk.
Optimum Markets tilbyr allerede landbruksinvesteringer, men kun for relativt store investorer.
- Minstetegningen er en halv million kroner, og for at det da ikke skal bli en for stor del av porteføljen, må man jo ha litt investeringskapital, sier Marius Bruu.
Begge mener markedene kommer til å vokse, og trenden er internasjonal. Alternative investeringer blir aktuelle for flere når børsene går i berg og dalbane, og verdensøkonomien er usikker. Det klassiske alternativet er gull, men nå slås nye prisrekorder hver dag. For en ounce med gull må du nå ut med nesten 1900 dollar, og da blir alternativene til alternativet mer aktuelle.
Les også: Den nye, trygge havnen
- Dette er en interessant aktivaform, og det er ikke så mange som tilbyr det, sier Marius Bruu, direktør i Optimum. Det han egentlig snakker om er jord, frø, gjødsel, vann, vær og traktorer. Ikke i Norge, men i mer fruktbare områder med lenger sommersesong, og helst litt mindre strenge landbruksmyndigheter.
- Man får dobbelt så mye ut av jorden i Romania sammenlignet med Norge. Det gir bedre økonomi i landbruket, sier Bruu.
- Ting vi ikke kan noe om
- Det må være litt forskjell på å flytte aksjepapirer i Norge til å drive gård i Romania. Kan du noe om det?
- Nei, jordsmonn, avlinger, gjødsling og meteorologi er ikke vår spesialkompetanse. Det vi gjør er å samarbeide med landbruksforvalteren North Bridge og konsulentselskapet Bidwells. Bidwells er størst på landbruksrådgivning i Storbritannia. De gir råd om hvor vi skal kjøpe, hva slags type gårder, hva man skal dyrke og hvordan man skal få mest ut av jorden, forklarer han.
Mer en halvparten av investeringsselskapets landbruksinvesteringer er i Romania, men omkring 40 prosent er investert i Frankrike. Der er situasjonen litt annerledes enn i Romania.
- Fra nyhetene er man jo kjent med protesterende franske bønder som heller møkk i gatene for å holde på eller øke landbrukssubsidier, men det vi forsøker å gjøre er likevel ganske likt det vi gjør i Romania. Vi ønsker å slå sammen gårder og skape mer effektiv landbruksdrift. Strengere landbruksmyndigheter gjør at vi jobber på en annen måte, men vi mener det er mulig å gjøre driften mer lønnsom i Frankrike også, sier Bruu.
En del av prosessen er å bygge større, mer profesjonelle gårder over tid. Boligeiendom og jaktrettigheter selges ut og aktiviteten konsentreres rundt effektiv drift av jordeiendommene.
- I dag er det mange franske bønder med relativt små gårder. Felles for mange er at de har hver sin traktor og annet materiell. Det gir jo ikke effektivt drift, sier han.
Idealgården til Bruu er ikke en bondefamilie i et bolighus med jorder rundt, men en arbeidsplass som gir økt produktivitet og mer matvarer til markedet.
- På denne måten kan vi bidra til å møte verdens matvareproblem.
Første innhøsting
- Men hvordan blir dette sikre investeringer, det er jo ikke det inntrykket man får av å høre på norske bønder som gir opp driften og er helt avhengige av subsidier?
- For å ta et eksempel, så er det veldig varierende pris på landbruksjord i Europa. I England, Danmark og Tyskland betaler du tre til fire ganger så mye for produktiv landbruksjord som du gjør i eksempelvis Romania. Bakgrunnen for de store prisforskjellene er at markedene i vest er mer industrielle og har tilgang til kapital og moderne produksjonsmidler. De får mer ut av jorden sin enn de tradisjonelt har gjort i Romania, sier han.
I tillegg er jorden i Romania delt i små gårder etter jernteppets fall, og ifølge Bruu er det mange jordeierne som ikke er interessert i å drive jordbruk. Det investorene gjør er å kjøpe opp landbruksjord fra bønder eller jord som ligger brakk, for å slå det sammen til større enheter, bedre vekstforholdene og kjøpe inn moderne driftmidler.
- Mer effektiv drift har vist at man kan doble avkastningen i forhold til tradisjonelt landbruk i Romania med relativt enkle grep, sier Bruu, som i disse dager får rapporter fra investeringens første innhøsting.
- På sikt mener vi at prisene på god jord må jevnes ut. Det er ikke lenger avstand fra Romania til sentraleuropa enn fra Danmark til sentraleuropa, så det er ikke logisk at det skal være mer enn halv pris på topp landbruksjorden i Romania.
- Relativt trygg hovedstol
Storebrand mener realøkonomiinvesteringer som eiendom, skog, infrastruktur og fornybar energi er mer og mer interessant.
- Vi er interessert i ting som gir stabile kontantstrømmer og som har en relativt trygg hovedstol. I dag har vi 30 milliarder i eiendom og 2,5 milliarder i skog. Skog er noe vi er interessert i å utvikle videre, sier Anders Berggren, leder for realinvesteringer i Storebrand.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.