For tredje gang har Google fått laget en smarttelefon som de selger under eget navn. Årets modell heter Google Galaxy Nexus og er produsert av Samsung. Nexus-telefonene har alltid det til felles at de er først ute med neste generasjon av operativsystemet Android og de har alltid topp ytelse. Sant å si er det vanligvis i programvaren det mest interessante ligger, og det er tilfelle også med årets Nexus. Derfor blir denne testen i stor grad også en innføring i Android 4.0 som en omtale av telefonen. Nexus-telefonene pleier ikke å bli distribuert bredt, så denne blir nok ikke å se på mange kafébord i vinter, men til gjengjeld vil sannsynligvis Samsung relansere den noe senere under eget varemerke, som en telefon i Galaxy-serien.
Design
Skjermen er på 4,7 tommer og er dermed mer enn stor nok for de fleste. Den er basert på et såkalt Super AMOLED panel som er det ypperste man kan få av skarphet og fargegjengivelse på markedet. Dessverre hemmes kvaliteten litt av at det blir for mye luft mellom skjermpanelet og beskyttelsesglasset, noe som gir mye gjenskinn. Glasset er til gjengjeld fettavvisende og fungerer selvrensende på fingermerker. Veldig praktisk.
En stor svakhet i designen er bakdekselet som er en veldig tynn plastplate. Den virker som den kan brekke når som helst og gir telefonen et billig uttrykk. Og det harmonerer dårlig med den høye prisen på rundt 5.000 kroner.
Google og Samsung har satset på en litt kurvet design på denne telefonen, som skal være mer ergonomisk. Jeg kan ikke si at jeg merket at dette var noen fordel når jeg brukte telefonen, men ingen ulempe heller.
Android 4.0
Som nevnt er dette den første telefonen med Android 4.0 installert. Dette er den generasjonen av Android vi vil begynne å se på de fleste nettbrett og smarttelefoner senere i år. Versjon 4.0 har mange endringer, noen store og noen små. Blant annet er 4.0 det første systemet som er felles for nettbrett og smarttelefoner. Det har også fått et standard grafisk uttrykk (grensesnitt, kalt Halo) for å forhindre at apps og tjenester ser forskjellig ut på forskjellige telefoner. Produsenter som HTC og Sony Ericsson kan fortsatt lage sine egne grafiske uttrykk, men fra og med versjon 4.0 må alle telefoner også støtte standarduttrykket. Dette er en kvalitetssikring fra Googles side som mange utviklere vil være takknemlige for.
Nye funksjoner
Det er mye nytt i Android 4.0. En liten, men kul nyhet er ansiktsgjenkjenning. Dette er en måte å åpne telefonen på som ikke krever tasting. Man holder telefonen foran ansiktet og så brukes kameraet til å kjenne igjen brukeren. Teknologien sitter ikke helt ennå, så ofte ender man med å måtte taste inn koden i stedet og dermed bare kaste bort tid.
Google fokuserer også mye på at Galaxy Nexus og Android 4.0 støtter NFC – kontaktløs overføring over korte avstander. NFC er den teknologien man vil bruke når man etter hvert bygger inn betalingskortfunksjoner i telefoner. Det er ikke mye å bruke NFC til ennå, men om man kjenner noen andre med en Nexus kan man sende hverandre bilder og nettlenker ved å la telefonenes baksider berøre hverandre.
Mange vil nok også sette pris på muligheten til ta skjermbilder på en enkel måte, en funksjon som hittil har vært fraværende i Android.
Varslinger håndteres som før med en nedtrekksmeny, men innholdet i varslingene er nå mer relevant og har mulighet for grafikk. Varslinger man vil fjerne stryker man bare over med fingeren.
Google har lagt inn en helt ny app for kontakter som knytter sammen sosiale nettverk med kontaktlisten. Dette har flere Android-telefoner hatt før, men ikke som en standard komponent i systemet. Man har også full integrasjon med Googles eget sosiale nettverk Google+, som gir enkelt tilgang til videotelefoni og «hangouts», som er en type gruppesamtale med eller uten video. Omtrent som å stikke innom noen, uten å faktisk gjøre det.
Brukeropplevelse
Selv om man har brukt Android før må man bruke litt tid på å venne seg til det nye systemet i Android 4.0. De som har et nettbrett med Android 3.x vil kjenne seg igjen, men det er uvant å bruke dette grafiske uttrykket på en telefon. Når man blir vant med det er det imidlertid veldig kjapt og enkelt å bruke. Galaxy Nexus har i tillegg veldig kraftig ytelse og derfor er det ingen funksjoner som gir noe særlig ventetid på denne telefonen.
I likhet med Iphone kan man nå samle ikoner i mapper på skrivebordet. Dette er en veldig kjekk funksjon siden det alltid er kamp om plassen. I motsetning til Iphone støtter Android selvsagt fortsatt moduler (widgets) som er små programmer som oppdaterer seg selv på skrivebordet. Det kan for eksempel være værvarsel eller dagens agenda. Man kan endre størrelsen på disse modulene om de er laget for det.
Antallet spill og apps til Android har nå passert 400.000 og det er stort sett bare innenfor spill Apple nå har et forsprang. Men også innen spill kommer Android kraftig etter.
Å bytte mellom programmer og oppgaver har fått en solid ansiktsløftning siden forrige versjon. Man kan nå se en forhåndsvisning av alle åpne programmer og skifte mellom mange fler enn de seks som til enhver tid var tilgjengelig før.
Multimedia
Android 4.0 har fått noen nye kamerafunksjoner, blant annet går det lynkjapt å ta et bilde når man trykker på utløseren. Man kan også fokusere ved å trykke på skjermen. Dessverre blir bildene bare av middels til god kvalitet, men da er det bra at Google har lagt til en funksjon for autokorrigering av bilder. Man får i tillegg en del fargefilter og andre redigeringsverktøy. Det er faktisk veldig kjekt å kunne redigere bildene litt uten å sende dem fra telefonen. Selvsagt kan man også dele bildene til alle slags sosiale nettverk og nettjenester direkte. I systemet ligger det også en funksjon for automatisk opplasting til Google+ (Picasa nettalbum).
Selv om skjermen er av høy kvalitet synes jeg ikke denne telefonen er så god å se film på. Det skyldes nok glasset over skjermen, som gir en del gjenskinn og stjeler lys.
Lydkvaliteten er helt grei, men jeg skulle ønske Google la inn lydfiltrering (equalizer) i systemet så brukerne kunne stille inn bass og diskant etter smak og hva slags høyttalere de bruker. Ikke minst hadde dette vært viktig for de som lytter til Wimp og Spotify. Det finnes lydfiltrering i appen for avspilling av lagret musikk, men denne påvirker ikke film og musikk fra nettet.
Konklusjon
Android 4.0 tar en ny retning i forhold til tidligere versjoner. Jeg tror de fleste brukerne vil finne systemet enklere enn før og det blir lettere for utviklere å kvalitetssikre sine apps. Det blir spennende å se hva de andre telefonprodusentene bruker det til.