Oslo Børs knallet til med ny femårstopp tirsdag, og har ikke vært høyere siden sommeren 2008.
Det har gitt en oppgang i hovedindeksen på over syv prosent sålangt i år, som med fjoråret dermed kan skilte med en avkastning på 20 prosent.
Det er imidlertid ikke alle selskaper det har gått like godt for.
Starten på året har også sett en av de største kursmassakrene i moderne tid.
Gruvegrus
Helt i bunnen av listen (se tabell) finner vi gruveselskapet Northland Resources NAUR.
I løpet av to korte dager i slutten av januar raste aksjen nærmere nitti prosent på meldingen om milliardsprekk på et jernmalm-gruveprosjekt i Nord-Sverige.
Etter et mislykket forsøk på å hente frisk kapital, har selskapet konkursbeskyttet tre svenske datterselskaper, og fått hovednoteringen på Toronto-børsen suspendert med varsel om avnotering 18. mars om ikke børskravene innfris.
Les også: Northland skylder 450 mill.
Gullvarsel
Også aksjonærene i gruveselskapet Avocet Mining AVM har sett verdiene rase.
Usikkerhet omkring gullutviklingen i selskapets gruver i Vest-Afrika, Burkina Faso og Guinea, har bidratt til å senke aksjen over sytti prosent hittil i år.
Aksjen halverte seg etter at selskapet i forrige uke meldte om at forekomstene ved Inata-gruven er mer komplekse og mindre enn tidligere antatt.
Svakere stålmarkeder
Industriselskapet Scana Industrier SCI sliter også.
Selskapets markeder har gjennom fjoråret utviklet seg langt svakere enn ventet, og i januar ble det gjort en emisjon på 100 millioner kroner mot utvalgte investorer for å bøte på potensielle lånebrudd med bankene.
Scana, som produserer smidde og støpte spesialprodukter i stål samt marine systemer og reparasjoner av utstyr til olje og gassindustrien, varslet samtidig betydelig underskudd i 2012.
Aksjen er ned over 63 prosent sålangt i år.
I den andre enden av spekteret finner vi en aksje som til nå har gått tregangen på Oslo Børs i år.
Skiferoljeboom
Oljemyggen Norse Energy Corp. har med sine skifergass-områder i USA steget over 300 prosent på Børsen.
company:nec
Selskapet eier eller leier omkring 525.000 mål med jord i delstaten New York, der omkring 135.000 mål er lokalisert i de skiferoljerike vestlige delene, og resterende 390.000 mål er lokalisert i de sentrale naturgass-områdene Marcellus og Utica.
Aksjonærene i selskapet har måtte tåle store svingninger, og aksjen kommer fra lave nivåer. Med en kurs på litt over en krone, gir også små endringer store utslag
Tross rekordartet oppgang sålangt i år har det bidratt til at reisen har vært hard for aksjonærene de siste årene. Aksjen NEC er fortsatt ned over 40 prosent det siste året, og 90 prosent de to siste årene.
Løft for SAS
Blant topp ti finner vi også mer kjente størrelser som flyselskapet SAS.
Selskapet kom like før jul i fjor til enighet med de ansatte og eierne om en ny redningspakke for selskapet som tilfredsstilte bankene, og som fikk det siste sparetiltaket fra toppsjef Rickard Gustafson til å lette.
Tross intern uro, høye kostnader og store pensjonsforpliktelser, har selskapet fått fornyet tillit i aksjemarkedet, som har sendt aksjen opp nærmer 80 prosent hittil i år.
Torske-exit
Også på listen finner vi torskeoppretter Codfarmers, som har slitt i motbakke siden selskapet ble børsnotert like forut for finanskrisen.
Selskapet melder onsdag at styret har besluttet å søke selskapet strøket fra Oslo Børs, ettersom selskapets ledelse, styremedlemmer og nærstående allerede eier 76 prosent av selskapet og kostnadene ved å forbli notert anses som større enn fordelene.
«Kostnadsbesparelser en forutsetning for at selskapet skal komme seg gjennom sine finansielle utfordringer», opplyser Codfarmers i en børsmelding.
Mens aksjonærene har sett nær alle verdier gå tapt de siste 3-5 årene, har året sålangt bydd på en opptur der aksjen COD er opp over 75 prosent.
Her er vinnerne og taperne:
* Listen er vasket for børsnoterte fond og tegningsretter
Les også:
<b>FORVALTER: Superstart på børsåret, men: To av tre selskaper skuffet med tallene</b>
<b>SJEFØKONOM: - Nå har toget begynt å gå</b>
<b>FORVALTER: Frykter mange går glipp av oppturen</b>
<b>AKSJESTRATEG ALBERT EDWARDS: - Den største muligheten på en livstid </b>
<b>FORVALTER: - Enkelte aksjer er i ferd med å bli dyre</b>
<b>FORVALTER: - Det er når alle er sikre man skal være redd</b>
<b>Her er Skagen-sjefens største bekymring</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.