Mens 2012 blir nok et år med rekordinvesteringer for oljenæringen, er situasjonen langt mer dyster for selskaper i andre bransjer. Investeringene i fastlands-Norge er på et historisk lavmål. Selv om mye går bedre i næringslivet har vi ikke hatt samme lave investeringsnivå de siste 40 årene, viser NHOs rapport "Næringslivets økonomibarometer".

- Det er veldig tydelig at svarene er veldig todelte. Tosporsøkonomien er blitt tydeligere og tydeligere, sier avdelingsdirektør Dag Aarnes i NHO.

Undersøkelsen viser at bransjer som reiseliv, eksportbedrifter, industri- og varehandel-sektoren alle knapt venter sysselsettingsøkning i 2012.

Det er det berømte hodet i stekeovnen og beina i frysern og gjennomsnittstemperaturen fungerer godt." Næringspolitisk direktør Petter Haas Brubakk

I den andre enden er petroleumsintensive selskaper og faglig, vitenskaplig og teknisk tjenesteyting. Her anslås sysselsettingen i år å øke nærmere fire prosent.

Store regionale forskjeller
Utviklingen i norsk økonomi er også veldig delt geografisk sett. Fylker som har mye oljeindustri eller mye av omsetningen mot oljeindustrien melder om betydelig mangel på arbeidskraft og gode tider. Men i innlandsfylkene er situasjonen en annen.

- I innlandsfylkene våre er det stagnasjon og betydelige utfordringer for næringslivet, sier Aarnes.

Oslo og Rogaland sto for seks av ti nye jobber i 2011, ifølge tall fra SSB.

TNS Gallup har på vegne av NHO spurt nesten 2200 bedrifter om hvordan de vurderer den generelle markedssituasjonen for sin bedrift. Ved å trekke fra hvem som svarer "dårlig" mot andelen av hvem som svarer "god", viser undersøkelsen at 42 prosent netto svarer "god" i Rogaland. Til sammenligning er tallene kun henholdsvis 3 og 5 prosent i Hedmark, Oppland og Agder. Det innebærer at det er nesten like mange som ser dårligere markedssituasjon for sin bedrift for hver bedrift som ser bedre forhold.

Utkonkurreres på hjemmebane
 

Aarnes forklarer de store forskjellene med at sistnevnte fylker har mye eksportindustri.

- Det er innlandsfylker som tradisjonelt er industriregioner med mye eksportrettet industri. De ligger i oljeskyggen, sier Aarnes i NHO.

Men ifølge Aarnes er det ikke bare eksportbedrifter som sliter om dagen.

- Det er også i stigende grad hjemmemarkedsbedrifter som konkrurerer mot import. Den høye kronekursen gjør importen veldig billig, slik at utenlandske bedrifter drar nytte av dette og tar markedsandeler fra norske bedrifter på vårt eget hjemmemarked, sier han

- Reiseliv, møbelindustri og telastindusri - den type bedrifter er mer presset enn noen gang, sier Aarnes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.