- Det er få svakhetstegn i norsk økonomi, skriver seniorøkonom Erik Bruce i Nordea i bankens ferske rapport "Økonomisk oversikt".
For mens veksten er blodfattig både i USA, Kina og i Eurosonen, fremstår Norge som et høyvekstland med en vekst i brutto nasjonalprodukt på nesten fire prosent i år.
Selv ikke i Nordeas verst tenkelige scenario for eurosonen, kommer Norge til å bli negativt påvirket i særlig stor grad.
Den største faren i norsk økonomi akkurat nå er snarere overoppheting. For med sterk økonomisk vekst og høyere kapasitetsutnyttelse de neste årene, burde det tilsi renteoppgang. Det er imidlertid begrenset hvor mye Norges Bank kan gjøre med norske renter, uten av kronen styrkes for mye.
- Det er en klar risiko for at en høy innenlandsk etterspørselsvekst gir større kapasitetsproblemer, høyere lønnsvekst og etterhvert høyere inflasjon, skriver Bruce.
- Risiko for overoppheting kan bli den største utfordringen, skriver han.
Likevel peker Nordea på at høy innvandring mest sannsynlig kommer til å hindre at presset på norsk økonomi blir så stort at økonomien overopphetes.
Lang rentefest
Bruce mener at god vekst, et stramt arbeidsmarked og noe høyere inflasjonon, kombinert med noe lysere utsikter internasjonalt, tilsier at Norges Bank kommer til å sette opp renten fremover. Likevel kommer ikke banken til å ha hastverk, fordi inflasjonen fortsatt ligger godt under det langsiktige målet på 2,5 prosent.
Les også: Mysteriet Norges Bank ikke greier å løse
Nordea tror at styringsrenten vil holdes på 1,5 prosent helt frem til neste sommer, da banken tror at renten blir hevet til 1,75 prosent. I slutten av 2014 vil styringsrenten ligge på 2,75 prosent - som fortsatt er svært lavt i historisk sammenheng.
De to siste "høyrenteperiodene" i Norge var sommeren 2008 da styringsrenten lå på 5,75 prosent og høsten 2002 da styringsrenten lå på 7,0 prosent.
Når lønnsveksten i tillegg vil ligge rundt fire prosent i årene som kommer, betyr det at nordmenn med boliglån fortsatt har noen veldig gode år i vente.
Les også: Rører ikke renten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.