Elefanter er kjælenavnet oljeindustrien gir til de virkelig store oljefunnene. De siste årene har elefant vært et lite brukt ord på norsk sokkel. Nordsjøen hadde mange avskrevet som et sted man fortsatt kunne gjøre store funn, jakten på elefanter i Norskehavet og Barentshavet har vært mislykket og utenfor Lofoten og Vesterålen nekter regjeringen oljeselskapene å jakte på elefanter.
Men i 2011 har elefantjakten våknet til liv igjen etter at Lundin Petroleum og Statoil fant elefanten Avaldsnes/Aldous Major som ifølge Oljedirektoratet trolig inneholder mellom 500 og 1200 millioner fat utvinnbar olje. Og neste år begynner jakten på nye elefanter, først og fremst i Barentshavet.
Les også: Statoil jakter på nytt kjempefunn
- Det kommer til å skje mye spennende i Barentshavet både til neste år, og i 2013-2014. Det er gitt arbeidsforpliktelser i konsesjonsrundene så oljeselskapene må bore flere brønnene de neste årene, sier informasjonssjef Eldbjørg Vaage Melberg i Oljedirektoratet til DN.no.
Arbeidsforpliktelser er Olje- og energidepartementets måte å sikre at konsesjoner oljeselskapene får ikke blir liggende urørt i skuffen. Når konsesjonene gis, følger det av og til med forpliktelser om at oljeselskapene må bore en brønn eller to innen en tidsfrist.
I Barentshavet var det planlagt å bore syv brønner i år. To av brønnene gjenstår. I tillegg er det en rekke spennende brønner som skal bores neste år.
- Nær perfekt funn
Interessen for Barentshavet har økt betraktelig etter Skrugard-funnet i Barentshavet tidligere i år. Det blir kalt det viktigste oljefunnet på norsk sokkel på ti år. Statoil anslår at funnet er på 250 millioner fat olje. Vel så viktig er det at funnet kan ha åpnet opp for en helt ny oljeprovins. Hvor oljerikt den nye provinser er, kan vi få svar på over nyttår da prospektet Havis skal bores.
Letedirektør Tim Dodson i Statoil har kalt Skrugard-funnet i Barentshavet "nær et perfekt funn" på grunn av både størrelsen på funnet og de perfekte reservoaregenskapene. På kapitalmarkedsdagen tidligere i år fortalte Dodson at man på seismikken kunne se to klare "flat-spots". hvor den øverste flate kurven i reservoaret representerer gass/olje-kontakten og den nederste viste olje/vann-kontakten. Slike doble "flat-spots" er en sjeldenhet.
- Jeg har bare opplevd det to ganger tidligere i min letekarriere - en gang i Norskehavet og en gang i Angola, sa Dodson.
Over nyttår skal Statoil bore Havis-prospektet bare 8 kilometer fra Skrugard-funnet. Også her viser seismikken klare indikasjoner på slike doble "flat-spots". Og denne strukturen har like stort volumpotensial som Skrugard hadde, ifølge Dodson. Det betyr at Statoil snart kan gjøre nok et funn på 250 millioner fat. Med et samlet ressursgrunnlag på 500 millioner fat utvinnbar olje, vil dette kunne bli den første elefanten i Barentshavet.
Mange spennende brønner i nord
Oljedirektoratets Eldbjørg Vaage Melberg trekker også frem prospektet Wisting som det østeriske oljeselskapet OMV skal bore. Dette prospektet ligger langt nord i Barentshavet i et område hvor det ikke har vært boret så mye tidligere.
- Brønnen blir mest sannsynlig boret i 2012 eller 2013 og er spennende fordi det ikke er så langt fra Totals Norvarg-prospekt hvor det tidligere i år ble gjort et funn, sier hun.
- Vi ser også frem til boring av brønnen som heter Bønna hvor Eni er operatør med stor spenning. Den synes vi er spennende fordi den skal bores på vestmarginen i Barentshavet, et lite utforsket område, sier Vaage Melberg.
I tillegg nevner Oljedirektoratets informasjonssjef Gaz de France Suez prospekt Heilo i Barentshavet som ligger mellom en tørr brønn og en funnbrønn. Også Dongs prospekt Zapffe nevnes som en av letebrønnene Oljedirektoratet anser som en av de mest spennende letebrønnene i Barentshavet fremover.
Muligheter i Nordsjøen
Det er ny oppmerksomhet mot storfunn også i modne Nordsjøen etter at Lundin Petroleum fant Avaldsnes på Utsirahøyden i Nordsjøen og Statoil fant ut at deres Aldous Major er en del av samme funn. Også neste år skal det bores i dette området. I tillegg er det knyttet stor spenning til King Lear-prospektet. King Lear-prospektet er Statoils mest spennende brønnen som gjenstår å bore i år. Statoil forventer å sitte igjen med minst 100 millioner fat hvis selskapet gjør et funn her. Hvor mye over 100 millioner fat Statoil forventer å finne, er ukjent, men etter det DN.no erfarer forventes et eventuelt funn være mindre enn Skrugard-funnet i Barentshavet som sies å inneholde 250 millioner fat.
Statoil planlegger å bore totalt mellom 20 og 25 letebrønner som operatør i Nordsjøen de neste to årene.
Få wildcats i Norskehavet
I Norskehavet derimot er det ingen oljeselskaper som prøver seg denne høsten etter mange skuffende resultater de siste årene. Oljeselskapet Total brukte rundt halvannen milliard kroner for å bore det kompliserte Victoria-prospektet i Norskehavet i 2009. Men brønnen var tørr. Det var også knyttet mye spenning til Shells prospekter Gro og Dalsnuten ifjor, men heller ikke de innfridde. I år flere skuffelser fra Norskehavet trillet inn ettersom boreresultatene fra prospektene Gullris, Dovregubben, Nortuva og Ronaldo ble kjent.
- Programmet i Norskehavet i år er stort sett knyttet til brønner i modne områder. Alle brønner er forsåvidt interessante, men ingen av disse kan gi oss ny, grunnleggende kunnskap, sier informasjonssjef Eldbjørg Vaage Melberg.
Til neste år er det derimot igjen håp om spennende funn i denne delen av norsk sokkel. Innen utgangen av 2012 er det planlagt 13 letebrønner i Norskehavet.
Les også: Statoil jakter på nytt kjempefunn (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.