De siste ukene har det vært få lyspunkter på en svak Oslo Børs. Børsen lider av fallende oljepriser, og økt bekymring rundt veksten i verdens mest befolkede land, Kina. Samtidig svinner håpene til at EU-toppmøtet denne uken skal kunne bane vei for en løsning på krisen i eurosonen.
Analytiker Kim Evjenth i ABG Sundal Collier trekker likevel frem tre aksjer han tror kan gi en solid gevinst i sommer og i et halvt års perspektiv: Oppdrettsgiganten Marine Harvest, gjødselsprodusenten Yara og banken DNB. Begrunnelsen er at disse aksjene ikke er avhengige av det globale makrobildet.
Les også:
Børsen trosser svak oljepris
15-20 prosent opp
Ett hakk ned på Evjenths liste står offshore-aksjer.
- Nå har oljeprisen falt 30 dollar omtrent rett ned, men slik vi ser verden nå er det er ikke noe som tilsier at den skal falle vesentlig utover det, sier han.
Stabiliseres oljeprisen, mener analytikeren man bør investere i offshoreleverandøren Aker Solutions, undervannsentreprenøren Subsea 7 og oljeserviceselskapet Kværner.
- På et eller annet tidspunkt i sommer vil også disse stå frem som ekstremt attraktive, men vi vil gjerne se at oljeprisen stabiliserer seg først, sier Evjenth.
Analytikeren er positiv til året i sin helhet, og spår hovedinndeksen på Oslo Børs opp 15-20 prosent. Han anbefaler samtidig å holde seg unna tank- og bulk-markedet.
- Potensiell børsvinner
Investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning har akkurat nå flyselskapet Norwegian som en av favorittene.
- Flyselskapet er soleklar kostnadsleder i Skandinavia og har oppnådd kritisk masse. Det blinker aksjen ut som en potensiell børsvinner på lang sikt. I det korte bildet er det den svake oljeprisen som gjør Norwegian interessant. I tillegg er andre og tredje kvartal de sesongmessig sterkeste kvartalene i flybransjen, sier han til DN.no.
Han er også positiv til cruiserederiet Royal Caribbean Cruises, fordi han mener en pris/bok-faktor på 0,6 er svært lavt for et selskap i en bransje med oligopolaktig markedsstruktur (lavt antall tilbydere, journ. anm.) og høye etableringsbarrierer. Videre legger også Myrseth vekt på at nedgangen i oljeprisen godt nytt for reiselivsbransjen.
- Til sist har jeg tro på banksektoren, deriblant DNB og Sparebank 1 Nord-Norge NONG. Norske banker har lidd under den svake kursutviklingen til europeiske banksektor, på tross av at de fundamentale forholdene er vidt forskjellige, sier Myrseth.
Det blir som å spå været på nyttårsaften i juni. Stig Myrseth
Forsiktig med oljeservice og seismikk
Generelt er Myrseth positiv til reiselivsbransjen ettersom denne drar nytte av den skarpe nedgangen i oljeprisen.
- Jeg ville vært forsiktig med oljeservice og spesielt seismikk inntil vi ser klare tegn til at nedturen er over i oljeprisen, sier investeringsdirektøren.
- Hvor ser du hovedindeksen på Oslo Børs ved årsslutt?
- Med en pris/bok på 1,3 er det vanskelig å være negativ til Oslo Børs på 6-12 måneders sikt. Så selv om de negative faktorene er i overvekt i det korte bildet, heller jeg derfor mot at Oslo Børs vil være høyere ved årsskiftet. Det er imidlertid vanskelig å trekke frem noen bestemte tall ettersom visibiliteten er ualminnelig lav i finansmarkedene og verdensøkonomien nå. Det blir som å spå været på nyttårsaften i juni, sier Myrseth.
- Signifikant reprising
DNB Markets har hentet inn bolig- og serviceriggselskapet Prosafe og kastet riggselskapet Fred. Olsen Energy i sin portefølje denne uken.
På topplisten deres står ferdighusprodusenten BWG Homes, gjødselsprodusenten Yara og it-leverandøren Atea. Videre følger seismikkselskapet TGS Nopec, boligrigg-selskapet Prosafe, farmasiselskapet Clavis Pharma, offshoreleverandøren Aker Solutions, våpenteknologiselskapet Kongsberg Gruppen, søkemotorselskapet Opera Software og forsikringsselskapet Gjensidige Forsikring.
- BWG handler på svært attraktive multipler etter ett år hvor ordrene og inntjeningen i Sverige har vært svake. Behovet for nye boliger i både Norge og Sverige er voksende og med lave renter forventet fremover ser vi et fortsatt sterkt marked i Norge og tiltagende aktivitet i Sverige og vi forventer at konsensus snart vil følge oss med høyere omsetnings forventinger og gi en reprising av aksjen, sier aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets.
Han mener at den forsinkede nye kapasiteten i Yara, både i Algerie og Egypt, innebærer et oppsidepotensial for inntjeningsestimatene da markedet kan forbli stramt i en lengre periode. Økt aktivitet i Mexico-gulfen forventer han at vil gi økt etterspørsel etter seismikk, og Tunaal tror derfor det vil bli vekst i både omsetning og resultat i 2012.
- Clavis Pharma har to svært spennende kreftlegemidler under utvikling. Dersom resultatene for ett eller begge produktene er positive forventer vi en signifikant reprising av aksjen. Selskapets teknologiplattform åpner for utvikling av mange nye legemidler basert på samme hypotese som for de to første produktene. Dette betyr at opsjonsverdien av teknologien kan være betydelig undervurdert. Dette øker også sannsynligheten for at Clavis Pharma kan bli kjøpt opp, sier Tunaal.
Ekspertenes favoritter:
Les også:
<b>Tror Spania vil be om hjelp i dag</b>
Her er de mest tvilsomme børsteoriene
Norsk gullår i krisetider
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.