I november i fjor skrev DN.no om ekspertenes beste aksjeråd for 2011, hvor sjefstrateg i First Securities Peter Hermanrud, Kim Evjenth som da var analysesjef i Argo Securities, analytiker i DnB Nor Markets Kristian Tunaal, aksjestrateg i Nordea Erik Roland og analysesjef i Terra Markets Stig Myrseth spådde de beste 2011-aksjene.
Nå avslører de hva de mener du bør satse på i sommer.
Se tabellene nederst i artikkelen, der ekspertenes topp tre-liste fra i fjor og tips til årets sommeraksjer er oppsummert.
Folk krever rabatt
Analysesjef i Terra Markets Stig Myrseth peker ikke ut mindre enn Kverneland (KVE), Wentworth Resources (WRL), Renewable Energy Corp (REC), Avocet Mining, Sevan Drilling (SEVDR), Polarcus (PLCS), Rocksource RGT og små sparebanker som de beste aksjene på markedet i sommer.
I fjor høst var Myrseth mest tiltrukket av den lave risikoen i mange små sparebanker, og han tipset om Statoil STL, Renewable Energy Corp REC og Rocksource RGT.
Å spå markedet et år frem i tid blir nesten som å spå været på neste nyttårsaften.
- 2011 har foreløpig ikke vært et godt år på Oslo Børs. Jeg hadde aldri trodd at frikoblingen mellom oljeprisen og børsindeksen ville bli så stor, sier Myrseth til DN.no.
Hovedindeksen på Oslo Børs er ned cirka 1,2 prosent fra 410,45 siden 18. november i fjor, da ekspertpanelet spådde årets utsikter.
Vanligvis følger oljeprisen og hovedindeksen på Oslo Børs hverandre tett. Frikoblingen som har oppstått i år kommer av at det er økt risiko.
- Investorene er skremte og redde. Folk føler at alt er skjørt og usikkert, og mange frykter en repetisjon av finanskrisen. Da krever de rabatt, sier Myrseth.
Holder fast ved defensive aksjer
Tross risikoproblemene, holder analysesjefen fast ved aksjene han spådde frem i fjor.
- (REC) har falt kraftig, men anbefalingen om å kjøpe aksjer i små sparebanker har vært bra. Disse har holdt seg rimelig greit hittil i år. Statoil har også hatt en god utvikling siden i høst. Dette er trygge og defensive aksjer, sier analytikeren.
I utgangspunktet har ikke Myrseth troen på å spå aksjemarkedet så langt som et år frem i tid, hvilket ekspertene gjorde i høst, men mener man heller bør holde seg oppdatert på ukesporteføljer.
- Aksjemarkedet overrasker alltid. Å spå markedet et år frem i tid blir nesten som å spå været på neste nyttårsaften. Vi lever ikke i en verden som er statisk. Så er man investor, må man oppdatere seg kontinuerlig. For eksempel er det ikke mange som kunne forutse jordskjelvet i Japan. Man må derfor ta en uke av gangen, og hele tiden vurdere om rammebetingelsene har forandret seg, sier Myrseth.
Tiltrukket av offshore
Det sterke prisbildet vil holde seg.
Nordeas aksjestrateg Erik Roland har størst tro på offshore og subsea-entreprenørselskapet Aker Solutions AKSO, samt gjødsel- og kjemikalieselskapet Yara YAR og seismikkselskapet Polarcus (PLCS) over sommeren.
- Vi finner inngangsverdien i Aker Solutions attraktiv. Aksjen har falt kraftig tilbake samtidig som estimatene opprevideres. Selskapet står foran en restruktureringsprosess som kommer til å synliggjøre verdier. Ordreinngangen har vært veldig god og vi ser en oppside i prisingen i forhold til en sum-of-the-parts vurdering, sier Roland til DN.no.
Strategen finner også verdsettelsen attraktiv når det gjelder Yara, både absolutt og relativt. Han peker spesielt på et oppsidepotensial i inntjeningen og videre fundamental tilstramming i gjødselmarkedet.
- Polarcus er et spill på bedring i sesmikkmarkedet. Vi ser for oss sterk inntjeningsvekst de neste årene og selskapet er attraktivt priset i forhold til sammenlignbare selskaper, som for eksempel Petroleum Geo-Services PGS, sier Roland til DN.no.
- Lider under den økte usikkerheten
I november i fjor ventet Roland et betydelig utbytte i aksjene Marine Harvest MHG, Subsea7 SUB og Wilhelm Wilhelmsen (WWASA). Av de som ble anbefalt i høst, er det bare SUB som har steget. Den har lagt på seg to prosent (justert for premiumen til Acergy på 6,5 prosent).
- Dette er også en aksje som gikk veldig sterkt inn mot fusjonen med Acergy som ble gjennomført tidlig i januar. Aksjen har vært litt tung i år som følge av frykt for press på marginene. Vi ser fortsatt et betydelig potensial i alle de tre nevnte selskapene.
Marine Harvest og Wilhelm Wilhelmsen har korrigert ned siden november i fjor. Justert for utbytte er Marine Harvest ned 17 prosent og Wilhelm Wilhelmsen har falt 13 prosent.
- MHG er tynget av fallende laksepriser på forventninger om at Chile skal komme raskere tilbake i produksjon enn tidligere forventet, samt innsidesalget til John Fredriksen i november i fjor og frykt for at han skulle gjøre det samme når bindingstiden hans gikk ut i mai i år. (WWASA) ble tynget i etterkant av jordskjelv og tsunami i Japan som førte til leveranseproblemer innenfor bilindustrien. I tillegg lider aksjen under den økte usikkerheten rundt det globale vekstbildet vi har sett den siste tiden.
- Frykt på konjunkturmarkedet
Wilhelm Wilhelmsen er en skikkelig dårlig performer.
Analytiker i DnB Nor Markets Kristian Tunaal lister opp syv selskaper på sin sommerliste: Bilskips- og logistikkselskapet (WWASA), offshorerederiet Deep Sea Supply DESSC, oppdretts- og foredlingsselskapet Morpol (MORPOL), bioteknologiselskapet Algeta ALGETA, oljeteknologiselskapet Electromagnetic Geoservices (EMGS), boligleverandøren BWG Homes (BWG) og riggselskapet Northern Offshore NOF.
- Disse er godt i rute til å bli noe bra, kommenterer Tunaal.
I høst spådde han Wilhelm Wilhelmsen (WWASA), Deep Sea Supply DESSC og Morpol (MORPOL) som topp tre aksjer for 2011.
Analytikeren mener at alle disse tre anbefalingene fortsatt holder mål.
- Det mest overraskende i år har vært tsunamien og jordskjelvet i Japan. Ved Deep Sea Supply har det fundamentale gått som forventet, men jeg er overrasket over aksjens utvikling de siste ukene. Lakseprisene har også holdt seg bedre enn forventet når det gjelder Morpol.
For to uker siden falt DESSC-aksjen fra 15,50 til 11,65 (per tirsdag ettermiddag).
- Samtidig som de fundamentale forholdene har bedret seg, har aksjekursene vært gjennom en kraftig korreksjon i juni. I Morpol har det fundamentale vært riktig, og aksjekursene har gått rett vei. Morpol gjorde en emisjon i begynnelsen av desember i fjor, som ga aksjen en knekk. Men totalt for 2011 er den ikke ned mer enn to prosent, sier Tunaal til DN.no.
- Wilhelm Wilhelmsen er en skikkelig dårlig performer så langt I 2011. Dette kommer hovedsakelig på grunn av tsunamien og jordskjelvet i Japan og at det er mer frykt på konjunkturmarkedet i verden.
Wilhelm Wilhelmsen-aksjens oppgang har ifølge analytikeren tatt litt lengre tid enn forventet, men han mener at det fundamentale går riktig vei.
- Dårligere enn jeg trodde
Dette var ikke fryktelig gode aksjetips.
I november spådde sjefstrateg i First Securities Peter Hermanrud cruiserederiet Royal Caribbean Cruises RCL, flyselskapet Norwegian Air Shuttle NAS og it-selskapet Atea ATEA til å bli de tre beste i markedet i 2011.
- Foreløpig har markedet vært dårligere enn jeg trodde, sier Hermanrud til DN.no.
- I forhold til markedet har RCL gått dårlig, NAS midt på treet og ATEA litt opp. Dette var ikke noen fryktelig gode aksjetips, sier First-strategen.
Spesielt for sommeren har ikke Hermanrud noen konkrete aksjetips, men sett mer langsiktig, holder han fast ved de tre samme selskapene som i høst.
- Jeg tror RCL fortsatt skal komme tilbake. ATEA er fortsatt et godt valg. NAS er litt mer spekulativt på grunn av de høye oljeprisene, sier Hermanrud, og legger til:
- Jeg tror fortsatt at disse er gode å satse på.
Disse anbefalte ekspertene som "2011-aksjene" i november i fjor:
Disse sommeraksjene anbefaler ekspertene nå:
Les også: Krisen er total
<b>Fortsatt kamp om Mamut</b>
<b>Arctic tror på rekyl i aksjemarkedet</b>
<b>Kvinner kontrollerer &quot;ingenting&quot; på Børsen</b>
<b>Lund stengte New York-børsen</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.