Det sier den tyske forbundskansleren Angela Merkel og den franske presidenten Nicolas Sarkozy i en felles erklæring etter at Standard & Poor’s kunngjorde at kredittratingen til en rekke eurosoneland vurderes nedgradert, ifølge Financial Times.

Avisen fremholder at felleserklæringen var en ytterligere bekreftelse på den avtalen Merkel og Sarkozy inngikk tidligere på dagen, med sikte på en endelig avtale om finanspolitiske endringer på EU-toppmøtet i Brussel fredag.

Frankrike og Tyskland har inngått en omfattende avtale om forslag til nye finanspolitiske regler for eurosonen. Dermed begynner en samlet pakke for å redde euroen å ta form.

Budsjettdisiplin skal tvinges frem
Det tysk/franske forslaget inneholder en forpliktelse om ikke å tvinge private obligasjonseiere til å ta tap i noen som helst fremtidig krisepakke.

Sammen med de tøffe budsjettiltakene som er etablert av Mario Montis nye italienske regjering, danner forslaget en del av den finanspolitiske kompaktheten som er krevd av Den europeiske sentralbanken (ESB) for å tvinge frem budsjettdisiplin i eurosonen, skriver avisen.

ESB-president Mario Draghi har antydet at en slik kompakthet vil kunne bli fulgt opp av aggressive tiltak fra sentralbanken for å stanse den pågående, ødeleggende flukten fra statsgjeld i eurosoneland.

- Hvis vi går inn i fredagen med et slikt momentum, og et ESB som er klar til å intervenere mer, er det en grunn til optimismen i markedet, sier John Velis i Russell Investments i USA, til FT.

Ultimatum
Andre er mer forsiktige. Paul Griffiths i Aberdeen Asset Management sier til avisen at alt dreier seg om tillit, og at en uke er lang tid i europeiske obligasjonsmarkeder.

Forbundskansler Angela Merkel og president Nicolas Sarkozy gir gjennom avtalen de 27 medlemslandene i EU et ultimatum, og sier at de innen utgangen av denne uken vil måtte avgjøre om de aksepterer strengere sentral kontroll over sine budsjetter, og dermed gi avkall på noe av sin finanspolitiske uavhengighet, skriver The Wall Street Journal.

Avtalen mellom de to landenes topper kom i havn etter at ratingbyrået Standard & Poor's hadde uttrykt sterk bekymring for tilstandene i Euro-landene. I følge den franske utenriksministerene er avtalen er svar på Standard & Poor’s bekymringer. Det sa den franske utenriksministeren Alain Juppe i et intervju med RTL Radio, ifølge Bloomberg News.

Dette er hovedtrekkene i avtalen:

  • Obligasjonseiere i privat sektor vil i fremtiden ikke bli bedt om å bære deler av tapet ved en gjeldsrestrukturering. Hellas vil bli et engangstilfelle.
  • EU-traktaten skal endres for alle 27 medlemsland. Hvis dette ikke lykkes, skal det utarbeides en separat traktat for de 17 eurosonemedlemmene.
  • Det skal gjennomføres automatiske sanksjoner mot land som bryter reglene om budsjettunderskudd på mer enn tre prosent av brutto nasjonalprodukt.
  • En ”gyllen regel” skal skrives inn i grunnloven til alle de 17 eurosonelandene, som forplikter dem til å holde balanse i statsbudsjettene.
  • Denne ”gylne regelen” vil bli stadfestet av Europadomstolen, selv om denne ikke vil ha direkte sanksjonsmyndighet over statsbudsjettene.
  • Lanseringen av den europeiske stabilitetsmekanismen (ESM), eurosonens permanente krisestøtteinstrument, vil bli fremskyndet fra 2013 til 2012.

Les også: Varsler nedgradering av samtlige euroland

<b>Sarkozy og Merkel vil ha ny EU-traktat</b>


<b>- Euroen var dømt til å mislykkes</b>

Brøt sammen da hun presenterte Italias kriseplan
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.