Det går tregere med salget av dyre hytter ved sjøen. I prisklassen over 5 millioner kroner er det mange hytter som har ligget usolgt siden i fjor sommer.

- Markedet synes å være noe tregere enn i fjor, sier eiendomsmegler Tore Solberg i Z-eiendom.

Han har blant annet en hytte for salg på York utenfor Sandefjord som har vært på markedet siden august 2011. Den 187 kvadratmeter store fritidsboligen fra 2001 inneholder 4 soverom, har egen båtplass og svømmebasseng. Den har en prisantydning på 7,5 millioner kroner, og er ikke solgt.

Les: Her er hyttene som selger

Værsyke og kravstore
Solberg mener det er vanskelig å peke på klare årsaker til at markedet er såpass lunket.

- Jeg er veldig usikker på hva dette kommer av. Til nå har jeg gitt skylden på den kalde våren og at man har fått lite sommerfølelse. Det er ikke hæla i taket ennå dessverre, sier Solberg.

I tillegg mener han folk generelt er blitt mer kravstore.

- Tidligere var det kun beliggenhet, beliggenhet og beliggenhet som gjaldt, mens det nå er andre ting som teller. Folk vil ha vesentlig mer komfort og mulighet til å bruke hytten større deler av året, sier Solberg.

Halvparten usolgt
På Stangholmen i skjærgården utenfor Kragerø ligger det også en usolgt og usjenert fritidseiendom. Den over 100 kvadratmeter store fritidseiendommen, som ligger på en egen øy, har prisantydning på 18,5 millioner kroner. Eiendommen har vært på markedet siden i fjor sommer, og selges av advokatfirmaet Midgaard & Opthun, som er del av Estate meglerne.

 

Selskapet er blant meglerne som har flest av de dyreste strandeiendommene. De har nærmere 20 eiendommer i prisklassen over 10 millioner kroner. Rundt halvparten av disse har ligget ute siden i fjor sommer.

- Til nå i år har det vært slik som det har vært i fjor og året før, og helt siden finanskrisen - de dyreste eiendommene går tregt unna, sier Jan Opthun, som blant annet er ansvarlig for salget av eiendommen på Stangholmen.

Han mener markedet generelt er mer selektivt nå enn hva det var før finanskrisen.

- Folk som kjøper, og dette gjelder i alle prisklasser, tenker seg om, ikke bare én og to ganger, men fem til ti ganger, sier Opthun.

Billigere å reise
Han trekker også frem to værmessige dårlige sommere. I tillegg mener han inntoget av flere og billigere reisemuligheter påvirker salget av fritidseiendommer i Norge.

- Det har kommet inn et moment til de siste få årene med lavprisselskapene som flyr til Europa for et par hundrelapper. I stedet for denne drømmen om en hytte i fjærsteinen på Sørlandet, tenker mange at de kan gjøre mye moro for de pengene andre steder, sier han.

Forventer bedring
Også i Blindleia utenfor Lillesand ligger det en usolgt perle. Fritidseiendommen, som har en prisantydning på 15 millioner kroner, ble lagt ut i fjor sommer.

- Ja, denne har ligget ute en stund, sier fagansvarlig Synnøve Nyhagen i Eie, som er eiendomsmegler for eiendommen på Blindleia.

 

Hun er likevel positiv, og mener markedet er i ferd med å ta seg opp.

- Folk bruker lenger tid på å tenke, men generelt tror jeg likevel det kommer til å være bedre i år enn i fjor, sier Nyhagen.

Hun trekker også frem været som en viktig faktor i fritidsboligmarkedet.

- Været i fjor sommer var ikke så fristende. Man skal ikke undervurdere hvilken påvirkning den faktoren har på hyttesalget, sier Nyhagen.

Selger for å flytte til utlandet
Eiendomsmegler Eivind Severinsen i ABCenter mener også været spiller en rolle.

- En så enkel og banal ting som at været her på Sørlandet har vært dårlig de to siste årene påvirker. Vi merker at folk heller vil kjøpe seg et hus på Rivieraen eller enda lenger sør i Europa, sier han, og innrømmer at en del av kundene deres selger for å flytte til utlandet.

Severinsen har flere fritidseiendommer i den øvre prisklassen ute på markedet. Han merker at salget går tregere, men tar det foreløpig med ro.

- Det er vel tredje året på rad det er relativt labert. Det ligner mye på fjoråret, men det er litt tidlig for sesongen, så vi skal ikke være for negative ennå, sier han.

Uroen i verdensøkonomien har spilt en rolle også her i Norge, mener eiendomsmegleren, og peker på dette som en av flere årsaker til at hyttemarkedet har roet seg.

- Det var lettere å tjene gode summer tidligere, og folk tenker seg nok grundigere om nå, sier Severinsen.

Han mener det er eiendommene i prisklassen 5-15 millioner kroner som går tregest, mens fritidsboligene fra 3,5 millioner kroner og ned har en større interesse.

Les også:
Slik finansierer nordmenn hyttedrømmen
Spleiser på hyttedrømmen

- Ligger an til prisrekorder i hyttemarkedet
Slik kupper du drømmehytten
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.