REGJERINGSKVARTALET/OSLO: Statsminister Jens Stoltenberg, finansminister Kristin Halvorsen og sentralbanksjef Svein Gjedrem holdt i ettermiddag en pressekonferanse i regjeringskvartalet i Oslo.
Der legger de frem nye tiltak mot finanskrisen.
350 milliarder og lange fastrentelån
Regjeringen og Norges Bank legger fram to målrettede tiltak for å bidra til ro og tillit i finansmarkedet:
- Gjennom nye statsobligasjoner på inntil 350 milliarder kroner gir staten bankene sikkerhet slik at de kan få nye langsiktige lån.
- Norges Bank legger samtidig ut fastrentelån med to-års løpetid særlig rettet inn mot de mindre bankene.
- Norske myndigheter er beredt til å iverksette nødvendige tiltak for å sikre tilliten til det norske banksystemet, sier statsminister Jens Stoltenberg.
Og finansminister Kristin Halvorsen var ikke sen med å følge opp.
Låner ut gullkortet
- Den nye ordningen gir bankene tilgang til de mest verdifulle papirene som finnes, gullkantede papirer, nemlig statsobligasjoner. Disse gir vi ut i bytte mot indrefileten av bankenes verdier, de best sikrede boliglånene, sier Halvorsen på dagens pressekonferanse.
- På en måte kan vi si bankene har fått låne gullkortet. Det skal blir lettere for bankene å låne penger seg imellom, sier Halvorsen.
Statobligasjoner skal gi sikkerhet
Gjennom en ny ordning tilbys bankene statsobligasjoner i bytte mot obligasjoner med sikkerhet i norske boliglån. Løpetiden på avtalene vil være opptil tre år. Bankene kan bruke statsobligasjonene som sikkerhet for lån.
Her er Finansdepartementets melding (ekstern lenke)
- Skal ikke subsidiere bankene
Som et tiltak for å lette situasjonen for mindre banker, vil Norges Bank legge ut fastrentelån, såkalte F-lån, med toårs løpetid. Samtidig lettes kravene til sikkerhetsstillelse for lån i Norges Bank.
Her er Norges Banks melding (ekstern lenke).
- Vi har ikke vurdert å sette vilkårene lavere enn markedsmessige vilkår. Vi skal ikke subsidiere bankene, som har god inntjening, sier Gjedrem.
- Opptatt av tre ting
Statsminister Jens Stoltenberg sier at bankene de har vært i kontakt med har vært opptatt av tre ting:
- De ville ha lange lån. Lengre løpetid enn uker og måneder. Nå har de fått tre år. Bankene ønsker stort nok omfang på tiltakene. 350 milliarder er stort nok. De ønsker at virkemidlene må nå småbankene. Det gjør de ved at de får fastrentelån fra Norges Bank, sier Stoltenberg.
Tiltakene som blir presentert i dag må behandles av Stortinget før de kan igangsettes.
- Det vi gjør nå er godt forankret hos de parlamentariske lederne før behandlingen i Stortinget, sier Stoltenberg, og viser til at regjeringen har hatt møter med de parlamentariske lederne både tidligere i uken og i helgen.
Har mer på lager
Og skulle ikke dagens tiltak være nok, så er regjeringen klar med mer.
- Vi skal følge dette veldig nøye og trappe opp virkemiddelbruken etter behov, ut fra hvordan dette utvikler seg, sier Stoltenberg.
Gjedrem påpeker at staten har tre lag av sikkerhet for statsobligasjonene:
Husholdningenes økonomi, boligens verdi og bankenes soliditet.
- For at staten skal tape penger må bankene gå konkurs, boligenes verdi må falle mye og husholdningsinntekten må forverres, sier Gjedrem.
- Mer dyptgripende enn ventet
Regjeringen registrerer at selv om norske banker de siste årene har hatt god inntjening og små tap, smitter problemene i internasjonale kredittmarkeder også over på det norske markedet.
- Vi har en sterkere mer solid økonomi enn de aller fleste land, men vi vil bli påvirket. I Nasjonalbudsjettet varsler vi at vi vil se et omslag i arbeidsmarkedet. Men hele poenget med det vi gjør er å prøve å holde arbeidsledigheten nede, og holde orden på norsk økonomi for å komme oss igjennom kastevindene i internasjonal økonomi, sier Stoltenberg.
- Det ser ut som finanskrisen blir mer dyptgripende enn eksperter verden over forutså. Derfor er det viktig at vi har handlekraft, handlefrihet og styrke til å gjennomføre nødvendige tiltak, sier Stoltenberg.
Les mer: Mer nødhjelp til småbankene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.