Toppsjef og investeringsdirektør Harald Espedal i Skagen-fondene mener manglende vilje hos både aksjeinvestorer og bedriftene til å se igjennom konjunkturutviklingen kanskje er det fremste hinderet for at vi skal legge finanskrisen bak oss.
- Svak selvtillit og svak fremtidstro både hos de finansielle investorene, aksjeinvestorene, men også hos beslutningstakerne i bedriftene som investerer i realkapital, har preget den globale økonomien både på grunn av usikkerheten i konjunktursituasjonen, men også fordi investorene er trøtte på aksjer etter ti-femten år uten aksjemarkedsavkastning, sier Espedal.
Investeringsdirektøren innleder Skagen-fondenes nyttårskonferanse på Oslo Plaza i morgentimene torsdag, der foredragsholderne spenner fra internasjonale fageksperter til investor og tobakksarving Johan H. Andresen.
Tredje år uten retning
Bakteppet er en eurosone fortynget i gjeld, usikkerhet rundt USAs økonomiske gjenoppbygging og bekymring rundt den økonomiske veksten i Kina.
Disse forholdene bidro til at 2012 var det tredje året på rad uten en klar retning i aksjemarkedet, ifølge Espedal. Men han er rask til å påpeke at vekstutsiktene ikke er så ille som man tror, og viser til at utviklingen i inntjening per aksje globalt har vært stigende siden 2009.
- Vi er i en fase med samme vekstanslag som på 80-90-tallet, som var veldig gode år for aksjemarkedet, sier han.
Likviditet avgjørende
Spørsmålet er om pengene, som satt på sidelinjen i 2013, igjen finner veien inn i aksjemarkedet.
For med rekordlav risikofri rente har presset på avkastning aldri vært høyere. I et slikt klima velger investorene store likvide selskaper som gir hurtig eksponering inn og ut av aksjemarkedet, og det var også denne type selskaper som så den største verdiøkningen i fjor, ifølge investeringdirektøren.
- Aksjene i eurosonen er vinnerne. Det viser at prisingen aksjer handler om fundamentale verdier og endringer i forventningene til fremtiden, sier Espedal.
Bedring
Han venter samme forhold å gjøre seg gjeldende i 2013, med visse perspektivendringer. Verden har blitt mer balansert. Både USA og eurosonen har forbedret konkurransesituasjonen, samtidig som utviklingen innen skiferolje- og gass endrer energimarkedet, påpeker Skagen-toppen.
- De fleste land i eurosonen har fått en reduksjon i arbeidskostnadene og en ditto økning i konkurranseevnen, sier Espedal.
Han mener markedet har vært overfokusert på de negative sidene i eurosonen, og at det underliggende er en viss stabilisering.
Veksten avgjør
Samtidig viser det amerikanske boligmarkedet positive tendenser, som er viktig for sysselsettingen. Han er heller ikke videre bekymret for den tredje faktoren, Kina, der det er tiltakende vekst og der randsonen viser gode tendenser.
Investeringsdirektøren er klar på at veksten i verdensøkonomien er det som kan garantere for stabilitet, og vice-versa. For i dårlige tider faller skatteinngangen og trygdeutgiftene øker, mens i gode tider er det omvendt.
- Kommer ikke veksten i gang, vil problemene eskalere, sier han.
Les også:
Tror Oslo Børs kan stige over 40 prosent i år
Skagen-forvalterne tjente fett på gammel suksess
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.