Den samlede veksten i produksjonen har avtatt litt de siste tre månedene, melder bedriftene i Norges Banks regionale nettverk.
Produksjonsindikatoren falt til 1,66 i rapporten som Norges Bank la frem onsdag, ned fra 1,80 i forrige runde i mai. Indeksen går fra -5 til +5, der -5 indikerer stort fall mens +5 indikerer kraftig vekst.
Nettverket avslører at det nå er større forskjeller i aktiviteten mellom ulike næringer.
Aktiviteten steg mest i oljeleverandørnæringen, i bygg og anlegg og i tjenesteyting rettet mot næringslivet. Veksten i hjemmemarkedsindustrien var fortsatt svak, og har avtatt fra forrige runde. I eksportindustrien har veksten tiltatt, særlig innenfor petroleumsrelatert eksportindustri.
Går godt
- Rapporten fra nettverket bekrefter bildet av at norsk økonomi går godt, men med betydelig forskjeller mellom næringene, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i en oppdatering fra DNB Markets onsdag.
Han peker på at eksportindustrien i liten grad har blitt rammet av utviklingen i Europa og den sterke kronen, mens aktiviteten i bygg og anleggssektoren nå nærmer seg nivåene vi så før finanskrisen.
- Samlet sett tilsier ikke rapporten at rentebanen fra juni endres på det kommende rentemøtet 31. oktober, skriver Magnussen.
Produksjonsindeksen går fra -5 til +5, der -5 indikerer stort fall mens +5 indikerer kraftig vekst.
Vekst for eksportindustrien
- Alt i alt tegner rapporten et sterkt bilde av norsk økonomi, skriver senioranalytiker Katrine Boye i en oppdatering fra Nordea Markets onsdag.
Ifølge Boye indikerer undersøkelsen i nettverket en vekst i bnp på 0,8 prosent på kvartalsbasis i tredje kvartal. Dette er helt på linje med Norges Banks forventninger.
Boye understreker at veksten ikke bare handler om oljeleverandørnæringen og bygg- og anleggssektoren.
- I motsetning til det mange tror, opplever også eksportindustrien ganske sterk vekst, skriver Boye.
Lavere investeringer
Utsiktene for den videre aktiviteten er noe nedjustert fra forrige runde. Kontaktene ventet samlet sett om lag uendret produksjonsvekst det neste halve året, skriver Norges Bank i en pressemelding onsdag.
Bygg og anlegg og tjenesteyting rettet mot husholdningene ventet tiltakende vekst fremover, mens tjenesteyting mot næringslivet ventet noe lavere vekst det neste halve året. Øvrige næringer ventet om lag uendret vekst fremover.
Kontaktene har nedjustert sine investeringsplaner noe fra mai, men alle næringene planla vekst i investeringene de neste 12 månedene, skriver sentralbanken.
Samlet kapasitetsutnytting var lite endret fra mai. Andelen kontakter som meldte om stramt arbeidsmarked har økt i privat sektor, særlig innenfor bygg og anlegg. Veksten i sysselsettingen har likevel tiltatt, og har vært litt sterkere enn kontaktene så for seg i mai. Det ventes noe lavere vekst i sysselsettingen fremover.
Kontaktene anslo en årslønnsvekst for 2012 på litt over fire prosent, noe høyere enn i forrige runde. Anslagene var lavest i varehandelen og høyest i tjenesteyting.
Viktig for renten
Rapporten fra Norges Banks regionale nettverk er en indikator som har vist seg å ha stor innvirkning på hvordan sentralbanken setter renten.
- Denne er en viktig del av beslutningsgrunnlaget for rentesettingen, og nettverkets anslag på veksten i produksjonen siste tre måneder har vist seg å være en svært god indikator på BNP-veksten i fastlandsøkonomien utenom kraftforsyning, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork og seniorøkonom Ida Wolden Bache i morgenrapporten fra Handelsbanken Capital Markets onsdag.
Størst innvirkning fikk den i desember 2008. En hel finansverden sto på hodet etter kollapsen i Lehman Brothers høsten samme år, og i de påfølgende månedene startet nedturen i verdensøkonomien. Noen uker før rentemøtet 16. desember hadde Norges Bank fått inn rapportene fra bedriftene i nettverket.
- Som å få et hjerteinfarkt
Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad har senere beskrevet innholdet i rapporten på denne måten:
- Det var som å få et hjerteinfarkt, alt stoppet opp.
Nettverket fikk Norges Bank til å innse hvor vanskelig situasjonen var blitt i næringslivet. Sentralbanken svarte med å kutte renten med 1,75 prosentpoeng, det største kuttet noensinne, på det påfølgende rentemøtet i desember.
Tett kontakt
Rundt 400 bedrifter over hele landet utgjør sentralbankens regionale nettverk. Banken har tett kontakt med bedriftene og opplysningene blir samlet i rapporten "Regionalt nettverk" som blir lagt frem fire ganger i året.
Nettverket er en av mange faktorer som spiller inn på den nye rentebanen - grafen som antyder hvordan styringsrenten vil utvikle seg de kommende årene - som sentralbanken skal presentere på rentemøtet 30. oktober. Banken presenterer rentebanen tre ganger i året i forbindelse med offentliggjøringen av Pengepolitisk rapport, som inneholder begrunnelsen for renteprognosen.
Les også:
Enda tøffere for bedriftene som sliter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.