Det svenske oljeselskapet Lundin topper listen over de mest attraktive selskapene å jobbe for i en undersøkelse gjennomført av hodejegerfirmaet Scouting i Stavanger. Det er fjerde året selskapet spør spesialister og ledere i oljebransjen hvem som er de mest attraktive arbeidsgiverne.

- Vi spør nøkkelpersonell på land, sier administrerende direktør Knut Øritsland i Scouting. Altså er det ikke offshorearbeidere eller arbeidssøkende studenter som har sagt sitt denne gangen. Og rekrutteringsselskapet gir ikke ut hele den rangerte listen over selskaper. Svaralternativene er alle selskapene som er registrert som lisenshavere på norsk sokkel.

- Endret seg drastisk
Lundin fikk for alvor oppmerksomhet da selskapet kunne vise til rettigheter på en rekke felt i nærheten av Skrugardfunnet i Barenshavet i fjor. I 2010 gjorde svenskene drømmefunnet på Avaldsnes i den modne delen av Nordsjøen, og fikk mye av æren for letemodellen som også ligger bak Statoils funn på Aldous i sommer. Også her kunne Lundin vise til en langsiktig strategi på innhenting av lisenser, og et stort nettverk av rettigheter på Utsira-høyden.

Torstein Sannes, administrerende direktør i Lundin i Norge merker at det er blitt enklere å rekruttere det siste året.

- Da vi hadde 16 stillinger ute nylig, fikk vi 250 søkere - så det har endret seg drastisk. Nå ser folk, også de som egentlig ikke er ute etter jobb at «der er det en jobb, og der kan jeg tenke meg å jobbe», og det er ganske viktig, sa Sannes da DN.no snakket med ham forrige uke.

Selskapet har akkurat besluttet å drifte feltene fra hovedkontoret på Lysaker, uten å etablere et kontor i Stavanger.

Mange får tilbud om jobbskifte
- I studentundersøkelsene kommer Statoil ofte på topp, mens her er de ikke på pallen. Hva skyldes det?

- Statoil har toppet denne listen også, men det var rett etter finanskrisen. De er det mest kjente selskapet på sokkelen og har et enormt internt stillingsmarked, sier Øritsland.

Han mener det nå er lite å frykte ved å gå til mindre selskaper for de erfarne arbeiderne i bransjen som gjerne er forsøkt headhuntet noen ganger.

- På undergrunnskompetanse, boring og brønn og blant de som kan ta beslutninger i tidligfaser for å planlegge et felt, er det betydelig høyere etterspørsel enn tilbud for tiden, sier rekruttereren.

Les også: De finner sort gull for Lundin - og hever pensjon fra Statoil

Suksess selger
På andre og tredjeplass på listen finner vi britiske Centrica og tyske Wintershall. Blant norske selskap som er etablert etter 2000 utmerker Spring Energy seg.

- Vi ser at de attraktive selskapene må ha en industriell forankring og være en organisasjon som planlegger å vokse. Nordmenn liker å være med på å bygge, ikke bare vedlikeholde. De tre på toppen skal vokse veldig fort på grunn av de arbeidsoppgavene som porteføljen vil gi de neste årene, sier Øritsland.

Centrica Energi fikk nylig stor oppmerksomhet for en 100-milliarderskontrakt for gasskjøp fra Statoil. Men siden 2006 har Centrica bygget opp en interessant portefølje på norsk sokkel.

- Letesuksess og produksjon fra Statfjord- og Heimdal-området er en god kombinasjon som gir ansatte spennende muligheter i et selskap i vekst. Dette har bransjefolk lagt merke til. Fra relativt beskjedne plasseringer foregående år er Centrica nå i helt i toppen. Det er imponerende, sier Øritsland.

Wintershall er operatør for Maria som blir selskapets første egenopererte utviklingsprosjekt og svenneprøve. Porteføljen er interessant og dekker hele verdikjeden, og Norge framstår som et viktig området i selskapets strategi..

- Wintershall både forsvarer og styrker fjorårets posisjon. Selskaper leter aktivt på norsk sokkel og deltar i blant annet Knarr-utbygningen. De er også partner i Luno hvor PUD (plan for utbygging og drift, red. anm.) nettopp er levert, sier Øritsland.

Også norske Spring Energy leverer gode resultater og er med på spennende funn.

Det er sendt ut 1000 invitasjoner til undersøkelsen og mellom 30 og 40 prosent svarte. 70 prosent av de som svarer er over 40 år.

Les også:

Mannen som gjorde sjefene rike får «lønn i himmelen» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.