Denne artikkelen ble først publisert for DNvinklubbs medlemmer.

 

 

- Her vil jeg vil ikke forandre noen ting, forteller Martino Manetti og skuer innover sin mørke kjeller dominert av rødmalte 150 hektoliters sementtanker og gamle eiketønner. Han ser selvsikker ut, og det med god grunn. Hans far, Sergio Manetti ble tidlig oppfattet som en rebell da han var den første som trakk seg ut av Chianti Classico appellasjonen i 1982. Men det skulle senere vise seg å være et lurt trekk. Folk fra hele verden kom for å se hva som skjedde på den lille gården tre kilometer sør for landsbyen Radda. Sergio Manetti hadde vraket et av verdens sterkeste vinmerkenavn, for å lage en av de første 100% sangiovese vinene i Chianti Classico. Selv om regelverket som sa at Chianti Classico måtte inneholde en viss prosent andre druer, etter hvert ble endret, valgte Sergio Manetti likevel å beholde sin toppvin, Pergole Torte som Vino da Tavola (bordvin).

- Da de nye supertoscanerne for alvor ble populære tidlig på nittitallet, så publikum på Pergole Torte som en gammeldags vin, og det var kun de som virkelig kjente oss, som kjøpte vinen, forklarer Martino Manetti. - Det var før smaken kom tilbake, sier han stolt. Smaken på den raffinerte elegansen. Martino fikk 10 lærerike år som sin fars høyre hånd før han gikk bort i 2000. I 2003 plantet han seks nye hektar på eiendommen, som i dag består av 18 hektar vinmark. Sangiovese utgjør 90 prosent. Den gamle stallen er nå gjort om til lagringskjeller. De grunnleggende oppskriftene for vinmakingen til husets tre viner, som alle i sin tid ble utviklet av hans far i samarbeid med sangioveses fremste forkjemper, Giulio Gambelli holdes fremdeles i hevd.

Pergole Torte ble først laget på druer fra en enkeltmark, men helt siden 1990 er den laget på en selektering av de beste druene fra flere parseller.  Vinen gjæres i sement, før den tilbringer et år i franske barriques, og et år i slavonske botte. En mer delikat formidling av sangioveses beste egenskaper, skal man lete lenge etter. Etikettene er designet av familiens kunstnervenn, Alberto Manfredi. Husets andrevin, som bare heter Montevertine, og som nå også er til salgs i spesialbutikkene, er laget på 90 prosent sangiovese og 10 prosent canaiolo/colorino. Som for Pergole Torte foregår både alkohol og malolaktisk gjæring i sementtanker, mens dens videre lagring foregår i slavonske botte over 24 måneder. Montevertine 2011 fremstår med kjølig og elegant frukt, - og drikker fantastisk godt allerede nå.


16137 Pergole Torte 2011
Montevertine
Toscana, Italia
Kroner 759,60 alle syv butikker
94 poeng            
Red & White
Kirsebær og røde blomster med innslag av mandler og lær på duft. Konsentrert og nerverik rød steinfrukt på smak med en moden tanninstruktur og lang fersk utgang. En delikat vin som fortjener sin ikonstatus. Drikk nå til 2030. Passer til lam og kalv. BDK                                           

8527 Montevertine 2011
Montevertine
Toscana, Italia
Kroner 399,70 alle syv butikker
92 poeng
Red & White
Dyp kirsebærfrukt med innslag av syrlige røde bær, fioler og nøtter. Nydelig og presis kirsebærfrukt på smak med flott nerve og intensitet kombinert med modne tanniner og en lang mineralsk utgang. Drikk nå til 2025. Passer til kalv og storvilt. BDK                      (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.