Helge Lund mener det er helt normalt at verken aksjonærer eller andre får vite hva StatoilHydro har lovet Gazprom for å få den høythengende avtalen om 24 prosent av Shtokmans driftsorganisasjon.

Les mer: StatoilHydro er Shtokman-partner

- Det hører til sjeldenhetene at man går ut med alle detaljer i en kommersiell rammeavtale. Vi vil komme tilbake til dette i 2009, sa Helge Lund til DN Energi da han mandag morgen la frem tredjekvartalsresultatene til Statoil.

Hør Lund snakke om Shtokman på DNtv her

Les mer: En liten overraskelse fra Statoil

- For mye
I to år skal Gazprom og Statoil jobbe med planleggingen av Shtokman, før en endelig investeringsplan er klar i 2009. Foreløpig er det svært lite som er kjent. Både analytikere og mediekommentatorer har spekulert i investeringskostnadene i forprosjektet frem mot endelig investeringsbeslutning i 2009. Antagelsene er delvis basert på spekulasjoner rundt Totals betingelser for 25 prosent av driftsorganisasjonen.

- Hva vil det koste frem til investeringsbeslutningen?

- Det jeg kan si er at det er betydelig mindre enn det noen medier har spekulert i, sier Lund.

Les mer: StatoilHydro blar opp på Shtokman

Har forhandlet
- Dere har brukt ”to tiår” på å sikre dere avtalen. Noen krav må dere ha stilt. Hva har dere krevd?

- Det er en av grunnene til at dette har tatt lang tid de siste årene at det har vært forhandlet begge veier. Det går på tekniske ting, ulike utviklingskonsepter og løsninger - og selvfølgelig det kommersielle, sier Lund til DN Energi.

Shtokman-partner Total har varslet at det kommer til å bokføre reserver fra Shtokman. Helge Lund kom ikke med noen avkl#229 om hva StatoilHydro kommer til å gjøre.

- Vi er opptatt av bokføring i StatoilHydro også, men vi er mer opptatt av å sørge for de riktige kommersielle avtalene for å skape verdier for våre aksjonærer og den verdiutviklingen vi skal ha, sier Lund og legger til:

- Det vil først bli klarhet i dette får alle betingelsene for investeringene er bestemt i 2009.

God tro på egne løsninger
- Stoltenberg uttalte da avtalen var klar at StatoilHydros deltagelse var en garanti for miljøet i Barentshavet. Er det det?

- Nå pleier jeg aldri å bruke ord som garanti, men jeg tror at StatoilHydro har en veldig god kompetanse på å tenke helhetlig, også når det gjelder miljø. Vi her erf#229 fra tøffe utviklingsprosjekter på norsk sokkel med høye miljøkrav, så jeg er helt enig med Jens Stoltenberg i at det er positivt for miljøet at StatoilHydro er med.

Les mer: Ingen byttehandel med Russland

- Gjelder det også når de russiske miljøkravene er lavere?

- Man påvirker ikke bare gjennom formelle krav, men også gjennom erf#229er og de løsningene man har, både teknologisk og operasjonelt. Total, Gazprom og StatoilHydro er alle rasjonelle aktører, så jeg har god tro på at det skal være mulighet for å vinne frem med de erf#229ene vi har, sier Lund.

Se video her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.