Bernanke møtte onsdag for andre dag på rad for Kongressens felleskomité for økonomiske spørsmål. Han snakket varmt om pakken til en verdi av nær 4.000 milliarder kroner som finansdepartementet i Washington har lagt fram.

– Opptrappingen av de finansielle belastningene de siste ukene gjør långivere enda mer forsiktige med å innvilge kreditt til husholdninger og forretningsselskaper. Det kan bli en ny og alvorlig hindring for den økonomiske veksten, framholdt sentralbanksjefen.

Bernanke møtte motstand da han i går ba senatorene behandle kriseplanen så raskt som mulig.

Les mer: Bernanke ble grillet

«Kaos»
Sjefen for Kongressens budsjettkontor Peter Orszag sa onsdag at finansmarkedene kan bli rammet av kaos, hvis ikke redningspakken går igjennom. Man kan ikke først snakke lenge og varmt for slike tiltak, for deretter å si at det ikke blir noen pakke, framholdt han.

President George W. Bush skal natt til torsdag holde en tale til den amerikanske befolkningen om finanskrisen. En talsmann for Det hvite hus sa onsdag at amerikanske familier risikerer en katastrofe, hvis ikke redningspakken blir vedtatt.

Til tross for støtten fra sentrale aktører, nekter verdensmarkedene å slå seg til ro med at den omfattende amerikanske redningspakken vil stanse finanskrisen. Samtidig er det klart at USAs føderale politi FBI skal granske saken.

Etterforskning
FBI innleder etterforskning av de store, amerikanske finansinstitusjonene som har vært i vanskeligheter den siste tiden, ble det opplyst onsdag. Samtidig vaklet aksjemarkedet i London, mens Japan kunne notere en svak oppgang på 0,20 prosent ved stengetid.

Støtten til den amerikanske redningspakken kommer først og fremst fra den legendariske milliardæren Warren Buffet, som vil investere minst 5 milliarder dollar i aksjer i investeringsbanken Goldman Sachs. Buffets selskap Berkshire Hathaway vil også vurdere å doble eierandelen i løpet av fem år, meldte selskapet tirsdag.

Meldingen er en velkommen tillitserklæring til den kriserammede banken, som er den ene av to investeringsbanker som er igjen etter at Bear Stearns, Lehman Brothers og Merrill Lynch forsvant. Kursen på aksjer i Goldmans steg med 6,5 prosent etter at nyheten om kjøpet ble kjent.

Skarp IMF-advarsel
Generaldirektør Dominique Strauss-Kahn i Det internasjonale pengefondet (IMF) kom onsdag med en skarp advarsel i et intervju med avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung. Situasjonen er bedre i europeiske enn i amerikanske banker, men Europa bør likevel være forberedt på det verste, mener han.

President George W. Bush sier han føler seg trygg på at Kongressen kommer til å vedta en robust økonomisk redningspakke. Folk fra administrasjonen hans og kongressrepresentanter jobbet onsdag videre med å få ferdig pakken på nesten 4.000 milliarder kroner.

I forrige uke opplyste FBI-direktør Robert Mueller at 24 store finansinstitusjoner var under etterforskning i forbindelse med finanskrisen i USA. Han sa at politiet blant annet undersøker om noen av firmaene har gitt falske opplysninger om sine aktiva. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.