Netflix-serien «House of cards», der sesong to nå spilles inn, viser hvordan kyniske politikere i Washington bruker alle metoder for å nå sine mål. Inkludert drap.
Så dramatisk er det ikke i vår hjemlige serie «House of kraft». Til gjengjeld er den ikke fiksjon, men rystende sannhet. Den siste episoden kom denne uken med granskningsrapporten om Troms Kraft. Skandalene i selskapet er sjokkerende nok i seg selv. Den rikspolitiske skandalen er hvordan regjeringspartiet Senterpartiet er involvert. Ifølge granskningen er saken enda mer alvorlig for Sp enn vi har visst til nå.
I september 2010 avslørte Dagens Næringsliv at Sp hadde mottatt pengestøtte fra Troms Kraft og Eidsiva Energi. Støtten var ulovlig. Partier kan ikke motta penger fra offentlig eide selskaper.
Partiene på Stortinget har – for sikkerhets skyld – funnet ut at partistøtteloven ikke skal inneholde straffebestemmelser. Sp slapp dermed unna med å betale tilbake pengene.
Men saken var verre enn som så. Pengene var samlet inn til et prosjekt for fornybar energi. I realiteten gikk det meste rett i Sps valgkampkasse. Partiet sendte ut fakturaer der det sto «prosjektstøtte». Økokrim slo i februar 2011 fast at fakturaene var i strid med bokføringsloven. Falske fakturaer er ikke tillatt.
Sp fikk et forelegg på 200.000 kroner, mens partiets tidligere generalsekretær Ivar Egeberg og kommunikasjonsrådgiver Ole G. Hertzenberg fikk forelegg på 50.000 kroner hver. Det var de to som fikset det hele.
Kraftselskapene brukte Økokrims forelegg for å renvaske seg selv. Troms Kraft sendte ut pressemelding om at selskapet var «Frifunnet for anklager om partistøtte».
«Økokrims konklusjon viser at vi er blitt ført bak lyset,» uttalte daværende konsernsjef Oddbjørn Schei i Troms Kraft (TK).
Ifølge granskningsrapporten var det en løgn så blank som blanke løgner kan være. Granskerne slår fast at Schei «visste at Sp var mottager av betalingen».
Alvoret blir tydelig i den neste konklusjonen fra granskerne. Der vises det til blant annet en strid mellom Troms Kraft og helstatlige Statkraft om eierskapet til Bardufoss kraftverk, en strid Troms Kraft senere tapte. Konflikten pågikk for fullt nettopp da kraftselskapet ga pengestøtte til Sp:
«Daværende konsernsjef arbeidet med politisk påvirkning av Sp for å sikre TKs eierskap til Bardufoss kraftverk og for å få staten inn på eiersiden i TK, da avtalen om å gi støtte til prosjektet ’Slipp energien løs’ ble inngått og da betalingen til SP ble gjennomført.»
Konsernsjefen visste hvor pengene gikk. Og han sendte penger til Sp samtidig med at han forsøkte å påvirke partiet. Det er nærliggende å spørre om det er mulig å kalle dette noe annet enn korrupsjon.
Neste setning i granskningsrapporten er svært alvorlig for Sp:
«TK engasjerte egne konsulenter til dette arbeidet og mottok samtidig bistand fra Sps daværende generalsekretær.»
Sp mottok ulovlig partistøtte. Partiet sendte ut falske fakturaer. Samtidig ga partiet bistand til et kraftselskap som forsøkte å påvirke partiets politikk og som ga partiet penger.
Det gir grunn til å spørre om Sps generalsekretær ga samme type bistand til den andre store giveren, Eidsiva Energi. Eidsiva ga penger til Sp samtidig med at Eidsiva ba Sp-styrte Olje- og energidepartementet behandle en klagesak fra selskapet om et fjernvarmeanlegg. Departementets beslutning om å gjøre det, førte til at Eidsivas konkurrent ga opp.
Sp-leder Liv Signe Navarsete har ved hver eneste korsvei i saken om den ulovlige partistøtten, forsøkt å bagatellisere den. Den har hver gang vist seg å være enda verre.
Sp er på vei ut av regjering. Med en stor, stygg flekk på rullebladet. Dette er Senterpartiets «House of kraft».
Heldigvis blir det ingen sesong to.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.