Rentene i Tyskland og Frankrike stiger noe mandag morgen etter at kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's mandag kveld kunngjorde at de kan komme til å nedgradere Tyskland med inntil ett hakk, og land som Frankrike, Spania og Italia med inntil to hakk.
"Avhengig av de eventuelle endringene som våre ratingkomiteer er enige om er passende for hvert land, tror vi ratingene kan bli kuttet med inntil ett hakk for Østerrike, Belgia, Finland, Tyskland, Nederland og Luxembourg, og med inntil to hakk for de andre landene", heter det i meldingen fra kredittvurderingsbyrået.
De øvrige landene som er omtalt i rapporten er: Frankrike, Estland, Irland, Italia, Malta, Portugal, Slovakia, Slovenia og Spania.
Stiger
Den tiårige statsrenten i Tyskland stiger med seks basispunkter, mens de i Frankrike er opp ti basispunkter. Den italienske tiåringen holder seg imidlertid uendret under seks prosent etter å ha falt kraftig på grunn av innstrammingsforslaget til den italienske statsministeren Mario Monti søndag.
Handelsbanken Capital Markets tror en eventuell nedgradering av eurolandene kan føre til at det blir vanskeligere for Det europeiske stabiliseringsfondet (EFSF) å hente inn kapital.
Etter et møte mellom den tyske forbundskansleren Angela Merkel og den Frankrikes president Nicolas Sarkozy mandag kom det frem at Tyskland og Frankrike ønsker en ny EU-traktat som styrker det finanspolitiske samarbeidet. Videre sa Merkel at EU-lederne har mål om å fremskynde opprettelsen av Det permanente europeiske stabiliseringsfondet ESM til 2012 og at kvalifisert flertallsavstemning vil bli brukt i fondet.
DNB Markets peker i sin morgenrapport imidlertid på at Standard & Poor's skal konkludere etter EU-toppmøte fredag, og legger dermed ekstra stort press på politikerne foran møte.
Flere land har allerede vist motstand mot traktatendringer og anses som for stor inngripen i nasjonalstatenes forfatning.
Kan ende med to kategorier
Handelsbanken Capital Markets tror de landene som velger å stå utenfor avtalen kan bli en slags annenrangs euroland, og bli utelukket fra det gode selskap med dårligere økonomiske betingelser hvor ”veien til utgang av eurosamarbeidet er da antakelig kort”.
Tirsdag ventes BNP fra eurosonen og industriordre fra Tyskland, men nyheter fra eurosonen og eventuelle lekkasjer foran EU-toppmøte, ventes å prege markedene i større grad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.