- Dette er det høyeste månedstallet vi noen gang har hatt, sier underdirektør Karl Erik Rørmark ved Konkursregisteret.
I juni ble det registrert 771 konkurser og tvangsavviklinger i Norge. Dette er det høyeste tallet noensinne, og tilsvarer en økning på 3,8 prosent fra
juni ifjor. Halvårstallene viser imidlertid en nedgang på 2,7 prosent.Kort levetid
Næringene med flest konkurser er oppføring og ferdiggjøring av bygninger, butikkhandel i spesialforretninger, godstransport på vei, restaurantvirksomhet og arkitektvirksomhet.
- For store bedrifter varierer de bransjer som har flest konkurser med større trender i samfunnet og økonomien. Vi kan for eksempel forvente flere konkurser innen oljeservice dersom oljeprisen holder seg lav lenge, sier finansprofessor Karin S. Thorburn ved Norges Handelshøyskole.
- For små bedrifter er det også avhengig av hvilke bransjer som det startes mange bedrifter i. Det er mulig at restauranter og butikker ofte har kort levetid og derfor karakteriseres både av flere oppstarter og flere konkurser, sier hun.
Flest i Sogn og Fjordane
Den største økningen av konkurser var i Sogn og Fjordane. Fylket hadde en økning i antall konkurser og tvangsavviklinger på 116,7 prosent. Dernest økte konkursantallet i Hedmark med 105,3 prosent, og i Nordland med 84,2 prosent.
Privateide aksjeselskaper og enkeltmannsforetak er selskapstypene som i størst grad går konkurs.
</p><h4 >Les også:</h4><h4 ><relation source="ece-auto-gen" sourceid="85a8cbdd-b77c-457d-b4c8-b9d051d5e117" ><field name="title">- Det er generelt litt sure markeder </field><field name="leadtext">&lt;p&gt;Mandag har utenlandsferien blitt dyrere - kronen er svekket mot de fleste valutaer.&lt;/p&gt;</field><field name="paid">false</field></relation></h4><h4 ><relation source="ece-auto-gen" sourceid="11c16091-d900-4c36-acda-5e4bd609eeac" ><field name="title">Det hjelper ikke å være norsk når Hellas er i brann</field><field name="leadtext">&lt;p&gt;At DNB-har null eksponering mot Hellas og masse eksponering mot en av verdens mest solide økonomier, den norske, hjelper ikke mye når verdens banksektor kneler på frykt for Hellas-krisen.&lt;/p&gt;</field><field name="paid">false</field></relation></h4><h4 ><relation source="ece-auto-gen" sourceid="0ade3e93-fb7d-4e65-bfbd-5b882e85f85d" ><field name="title">- Denne avgjørelsen vil ha alt å si for Hellas' EU-fremtid</field><field name="leadtext">&lt;p&gt;Hellas er marginalt lenger unna en «grexit» fra eurosonen etter at finansministeren annonserte sin avgang, mener sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.&lt;/p&gt;</field><field name="paid">false</field></relation></h4><h4 >Se DNTV: Ingeniøren John (42) på desperat jobbjakt i Hellas</h4><h4 ><relation source="brightcove" sourceid="dnPlay_4339878258001" ><field name="title">Ingeniøren John (42) på desperat jobbjakt i Hellas</field><field name="alignment"><value>center</value></field></relation> </h4></field><field name="paid">false</field><tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Konkurser" relevance="1.0"/></content></escenic></p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.