- Den samlede økonomiske politikken virker nå kraftig for å bekjempe ledigheten, sa statsminister Erna Solberg da hun holdt sin tale til Høyres landsmøte fredag ettermiddag.
Det økonomiske bakteppet er dystert når statsministerens parti samles til sitt tredje landsmøte etter at partiet tok over regjeringskontorene sammen med Frp.
Opposisjonen har kritisert regjeringen for å ikke gjøre nok for å bekjempe økende ledighet. I talen lister imidlertid Solberg opp en lang rekke faktorer hun mener bidrar til å holde arbeidsledigheten nede:
- - Budsjettene er nå ekspansive. Det bidrar til økt aktivitet og flere arbeidsplasser.
- - Skattesystemet reformeres. Det gjør det mer lønnsomt å investere i norske arbeidsplasser.
- - Regjeringens tiltakspakke rulles ut. Det skaper aktivitet i områder og bransjer som er rammet.
- - Renten er lav. Det bidrar til investeringer og til å øke folks kjøpekraft.
- - Kronekursen er lav. Det styrker norske arbeidsplassers konkurransekraft.
- - Partene har så langt tatt sitt ansvar gjennom lønnsoppgjørene. Også det styrker norske arbeidsplassers konkurransekraft.
Halvert oljepris
Siden Solbergs regjering tok over, er oljeprisen mer enn halvert og køen av arbeidsledige er blitt drøyt ti prosent lengre.
Samtidig har antallet som søker asyl i Norge økt kraftig.
- Her, kjære venner, møtes to av Norges store utfordringer, sier Solberg, og understreker betydningen av å sikre god integrering av dem som kommer.
- Det må skapes nok jobber i næringslivet slik at alle har en jobb å gå til. Det må skapes nok jobber slik at vi får nok skatteinntekter til å finansiere velferdssamfunnet, sier Solberg.
I forkant av landsmøtet har Solberg lagt vekt på at handlingsrommet i norsk politikk er annerledes i dag enn for få år siden.
- Ikke robust nok
I talen anklaget Solberg Jens Stoltenberg (Ap) for å ha feilvurdert behovene i forsvaret da han var statsminister.
- Over for lang tid, og under ulike regjeringer, har vi utviklet et forsvar som ikke er robust nok, sier Solberg, og minner om at forgjengeren, nåværende NATO-sjef Jens Stoltenberg, så sent som i desember 2012 uttalte at omstillingen i forsvaret i stor grad var ferdig.
- I dagens perspektiv tror jeg alle vil være enige om at det ikke stemmer, sier Solberg.
- Vi har fått et forsvar hvor det ikke er balanse mellom det vi har av utstyr og avdelinger på papiret, og det vi har vært villige til å bevilge til reservedeler, vedlikehold, øvelse og drift. Det går ut over vår forsvarsevne, og det må vi gjøre noe med, sier Solberg.
Hun varsler mer ressurser og tøffere prioriteringer for forsvaret.
- Vi trenger betydelig fornyelse av materiell. Vi trenger også økt evne til å håndtere nye typer konflikter, som for eksempel cybertrusler og hybrid krigføring.
Skal banke på hjemme hos folk
Det siste temaet Solberg var innom i sin tale, var skolepolitikken. Hun varsler at regjeringen vil legge vekt på tidlig innsats, og blant annet følge opp familier der barna ikke går i barnehage.
- Vi vet nå at barnehage gir størst gevinst for barn fra vanskeligstilte familier og innvandrerbarn. Vette er også gruppen som bruker barnehagen minst. Derfor legger regjeringen opp til at folk fra kommunen skal banke på døren til foreldrene til barna som ikke begynner i barnehage, sier Solberg.
- Ikke for å moralisere. Men for å informere om hva vi vet at barnehage betyr for barnas utvikling og for mulighetene deres i fremtiden.
Varsler småskolesatsing
Ifølge Solberg vil neste satsing i skolepolitikken være rettet mot de første skoleårene.
- Vår neste satsing i skolen skal være på tidlig innsats på småskoletrinnet slik at færre blir hengende etter, sier Solberg.
Hun mener målet må være å redusere frafall og utenforskap.
- Det vil være et tungt bidrag for å bekjempe økende sosiale forskjeller i samfunnet, sier Solberg.
Se på DNtv:
Les også:
Nordsjøoljen over 40 dollar - igjen
- Den største feilen mosjonister gjør, er å ta fri
Fredriksen-døtrene maste på far, men nå faller eiendom som en sten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.