– Det handlet vel mest om de store linjene, lød Solbergs egen presise oppsummering da hun møtte pressen etter den timelange åpningstalen i den enorme landsmøtesalen på Gardermoen fredag ettermiddag.
Ravi-rap
I forkant hadde Ravi varmet opp forsamlingen med å oppfordre til dansing på bordet. Men noen «utadæsjælåplevelse» leverte ikke statsministeren.
Det hadde hun heller ingen planer om. Med flertallet av velgerne bak regjeringsprosjektet og jevnt over solide Høyre-tall på målingene, kunne Solberg satse på et budskap med tanke på å trygge ledelsen, fremfor angrep og utspill.
– Vi skal ikke bare holde taler som forteller om hvor flinke vi er. Vi skal også peke ut retningen, sier hun på spørsmål fra NTB om hvorfor det ikke var mer fyrverkeri i åpningstalen.
Nye svar
Mye handlet om at det er mer komplisert å være statsminister nå enn da Solberg tok over stillingen høsten 2013.
Sikkerhetspolitiske utfordringer, stigende ledighet og økte asylankomster krever at politikerne leter etter nye svar, var beskjeden.
– Verden rundt oss er i endring, og vår økonomi står overfor en krevende omstilling. De svarene som var riktige før, trenger ikke være det i fremtiden, sa Solberg fra talerstolen.
Få angrep
Solbergs forgjenger, NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, fikk beskjed om at han tok feil da han mot slutten av 2012 sa omstillingen av Forsvaret i all hovedsak var ferdig gjennomført.
Men ellers var det smått med kritikk i åpningstalen. De andre partiene nevnte Solberg ikke med et ord – i hvert fall ikke direkte og med navn. Det kruttet sparte hun fredag.
– Neste år skal vi ha et landsmøte som vil handle om politikk på detaljnivå og utforming av valgkampbudskap. Men av og til er det godt å få satt politikk i en sammenheng. Talen var en mulighet til å gjøre det, sier Solberg til NTB.
Sikkerhetsutfordringer
I talen understreket Solberg at sikkerheten i Europa starter i de sårbare statene sør for oss.
– I en globalisert verden er det ingen fredelig krok å gjemme seg i, sa hun.
Samtidig som det er gjort store fremskritt for å redusere fattigdom i verden, skaper krig og konflikter nå de største utfordringene.
– Sør for Europa ligger et belte av sårbare stater. Her ser vi radikalisering, voldelig ekstremisme, svak statlig styring og sosiale problemer, sa Høyre-lederen.
Hverdagsintegrering
Solberg kom ikke med noen lekkasjer fra integreringsmeldingen som kommer i løpet av våren. Men hun brukte anledningen til å slå et slag for hverdagsintegrering.
– Som å møte mennesker som vil snakke norsk med deg, selv om du i starten synes det er vanskelig. Mennesker som kan hviske deg noen ord hvis du skulle bomme på noen av nordmenns mange, og for andre kanskje merkelige, sosiale koder og uskrevne regler, sa Solberg.
Raskere omstilling
I tillegg til migrasjonsutfordringen og uro i Europas nærområder, var ledighet og omstilling et hovedtema i talen. Den omstillingen vi står overfor nå er mer grunnleggende enn ledigheten som skyldes lav oljepris, understreket hun.
Riktignok har fallet i oljeprisen ført til en raskere omstilling fra oljedrevet økonomi til kunnskapsbasert økonomi enn hva noen hadde sett for seg, påpekte hun.
– Om få år vil en stadig eldre befolkning for alvor begynne å merkes på statsbudsjettet. Og vi må omstille oss til et lavutslippssamfunn, basert på miljømessig bærekraft. Dessuten trenger vi flere jobber for å få til god integrering, slik at de som kommer i jobb betaler skatt raskere enn før, sa Solberg.
Les også: Erna Solberg: - Her, kjære venner, møtes to av Norges store utfordringer
Her er stridstemaene i Høyre (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.