Island utfordrer både Storbritannia, Nederland og Det internasjonale valutafondet IMF om garantiene etter kollapsen i internettbanken Icesave, som gikk med i dragsuget etter konkursen i eierbanken Landsbanki.

Og det er store penger som står på spill. Regningen er på cirka 2,35 milliarder pund i Storbritannia og rundt 1,2 milliarder euro i Nederland, eller totalt i overkant av 33 milliarder norske kroner.

Med en befolkning på i overkant av 300.000, vil det bli en tung bør å bære for islendingene.

- Ikke juridisk forpliktet
- Vi er ikke juridisk forpliktet til å dekke tapene, skriver Islands statsminister Johanna Sigurdardottir i et brev til sin britiske kollega Gordon Brown, ifølge Bloomberg News.

Forholdet mellom Island og Storbritannia var på frysepunktet på slutten av fjoråret etter at Island nektet å dekke tapet til hundretusenvis av britiske sparekunder, som til sammen hadde tapt milliardbeløp på Icesave-kollapsen.

Det gikk så langt at Storbritannia brukte anti-terror-lovgivningen til å fryse islandske bankers aktiva i Storbritannia. Senere inngikk Island en avtale med både Storbritannia og Nederland om at disse landene skulle betale innskyterne, men at dette skal dekkes inn med et lån som Island skulle betale tilbake over ti år.

Betaler til slutt?
IMF har tidligere uttalt at Island er juridisk forpliktet til å dekke tapene. Samtidig trenger Island sårt økonomisk støtte fra nettopp IMF.

Selv om Island bruser med fjærene, er det likevel på grunn av det sterke presset landet er utsatt for, også fra EU, ventet at Alltinget vil godkjenne en endelig avtale om å betale tilbake lånet.

Les også: Tusener protesterer mot gjeldsavtale på Island

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.