I høst arrangerte Startup Norge konkurransen Angel Challenge i Oslo. Konkurransen lar oppstartsselskaper presentere sine ideer for 25 investorer over syv kvelder for å konkurrere om en pott med penger.
Et av selskapene som var med i konkurransen er Hubro Education AS som har utviklet simulatoren Hubro Business Simulator. Simulatoren er et verktøy for forelesere innen økonomistudier for å visualisere hvordan det teoretiske innholdet i forelesningene fungerer i praksis.
– Vi kom til topp ti, men ikke til topp fem i konkurransen. Vi var svært skuffet på flyet hjem, men allerede dagen etter fikk vi e-post fra Angel Challenge om at flere investorer ønsket å investere selv om vi var ute, sier daglig leder Monica Novik Tennfjord (26) i Hubro Education.
Les mer om edtech (utdanningsteknologi) på DNgründer, følg oss også på Facebook og Twitter.
Fikk mer enn vinneren
Selv om Hubro ikke hadde levert den beste presentasjonen fikk de godt betalt for å delta og vise frem ideen sin. De fikk to millioner kroner fra investorene i Angel Challenge, mens vinneren av konkurransen – Socius – «bare» fikk 1,3 millioner kroner.
BLOGG: Slik føles det å gå glipp av 1,3 millioner kroner
– Det er få leverandører av utdanningsteknologi til høyere utdanning i Norge og økonomistudiene har ikke utviklet seg noe særlig pedagogisk de siste ti årene. Vår løsning lar foreleserne gi studentene oppgaver i en simulator som på en enkel måte viser hvordan ulike teoretiske begreper henger sammen i virkeligheten, sier Tennfjord.
Hun mener simulatoren er godt tilpasset dagens studenter.
– Alle liker spill og for dagens unge som kommer fra den moderne skolen er gammeldagse forelesninger et langt skritt tilbake pedagogisk, sier Tennfjord.
Hubro har allerede ti norske universiteter og høgskoler på kundelisten samt Kungliga Tekniske Högskolan i Stockholm. Selskapet er nå klare for vekst i Norden først og fremst.
Les mer om vinneren av Angel Challenge her:
Trygge engler
– Opprinnelig gikk vi til Thomas Berglund for å presentere oss for ham, men han tipset oss om Angel Challenge som arrangeres av Startup Norge. Vi møtte interesse fra andre investorer også, men de kunne ikke bidra med verdifull kompetanse slik Angel Challenge kan så da gikk vi ikke videre med dem, sier Tennfjord som råder andre gründere til å ha is i magen og ikke takke ja til de første pengene man blir tilbudt.
– Man vil jo ha de rette folkene inn i styret når selskapet er i vekstfasen, sier Tennfjord.
Senker terskelen for å hjelpe
Angel Challenge er et opplæringsprogram og investornettverk som ønsker å lære opp investorer i å investere i oppstartsselskaper og dermed hjelpe oppstartsselskaper og gründere med gode ideer å komme seg opp og frem.
Nettverket består i øyeblikket av 25 investorer med ulik kompetanse og erfaring. Minste innsats for å være med er bare 50.000 kroner. Tanken med nettverket er å syndikere investeringer så man kan velge selv hvor mye man vil gå inn med og hvilke selskaper man vil støtte.
– Grunntanken med Angel Challenge er å senke terskelen og risikoen for dem som ønsker å investere i teknologi. For gründerne er tanken å kunne tilby kapital, men også nettverkets kollektive kompetanse og erfaring med på kjøpet sier Thomas Berglund, investor og en av initiativtagerne til Angel Challenge. Oppstartsklyngen Startup Norge er også med.
Les om hvordan Angel Challenge-arrangør Knut Wien fikk 50.000 i kredittkortgjeld etter sin første gründerkollaps
Fordeler risikoen
Blant investorene finner man erfarne gründere, advokater og investorer med erfaring fra risikokapital, men også andre teknologiinteresserte med investerbar kapital.
– Vi ønsker å få de med lyst til å investere «ut på gaten» ved å fordele risikoen i form av å bidra i et kompetansenettverk i stedet for å stå alene. Det er høy risiko forbundet med oppstartsbedrifter og man må kunne vente fem til syv år på å få betalt for investeringen, sier Berglund.
Les også: 17-åringer ypper mot it-giganten Itslearning
Les også: Selger Teslaen for å følge i Elon Musks fotspor
En helt ny dataspillgenre
Anders Ottesen og ni andre nordmenn utvikler dataspillet Dwarfheim, som ved å kombinere en rekke ulike genrer i flerspillermodus forsøker å skape en ny.
I serien «DNs pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.
Se alle deltagerne her.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.