Kjetil Ebbesberg (41) gjorde lynkarriere i konsernledelsen til Hydro, og hadde ansvar for opp mot 50 milliarder kroner i omsetning før han passerte 40.

Men nå er lakksko på eikeparketten i Hydros hovedkontor på Vækerø i Oslo byttet ut med vernesko på betonggulvet i det tradisjonsrike valseverket i Holmestrand.

Ebbesberg har nemlig gått to steg ned i organisasjonen for å hente erf#229 som fabrikksjef, skriver Dagens Næringsliv.

Mye å takle
Som fabrikksjef får han ikke bare føle på sterk kronekurs og svingende råvareindekser. Han må også takle kritiske motorhavarier, reklamasjoner, utslipp og stå ansvarlig for sikkerhetsrutiner.

– Jeg har gått raskt i gradene, kanskje for raskt, ved at jeg har hoppet over noen steg. Derfor var det nødvendig med mer erf#229 fra kjernevirksomheten, sier Ebbesberg.

Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg mener det er vanskelig å ta topposisjonene i industrikonsernet uten noen form for operasjonell bakgrunn.

– Hemmeligheten bak effektivisering, kostnadskutt og forbedringsprosesser ligger i organisasjons- og kompetanseutvikling. Sikter man mot en toppstilling ved hovedkontoret, så bør en ha vært ute i produksjonen, sier Brandtzæg til DN.

Truet med Hydro Karmøy
Hydro-sjefen sier Ebbesberg får en bratt læringskurve:

- Nå får han operere i et tøft marked med krevende kunder.

Etter noen år i Hydro ba Brandtzæg selv om å få driftsansvar. Han fikk først 30 under seg. I dag leder han 22.000 ansatte i 40 land.

– Da jeg var barn, sa foreldrene mine at hvis jeg ikke gjorde leksene mine, så ville jeg havne på Hydro Karmøy. Jeg har sagt til ungene mine at hvis de er flinke på skolen, kan det være at de er så heldige å få en god jobb i Hydro, sier Brandtzæg til Dagens Næringsliv.

I Hydro er det tradisjon for å gå gradene mot toppen. Toppsjefen er alltid rekruttert internt, og bare et fåtall av konserndirektørene på nivået under er hentet utenfra.

Les hele saken og om flere som rykket ned for å klatre, i Dagens Næringsliv mandag.


Les også: Mange av Norges rikeste er uten utdannelse (2006)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.