Prisene på sjøhytter i Norge er nå 1,7 prosent høyere enn for ett år siden.
En gjennomsnittshytte ved sjøen kostet 2.244.748 kroner sist år, fremgår det av Eiendom Norges fritidsboligprisstatistikk torsdag.
Det har blitt omsatt 2175 sjøhytter gjennom megler siste år, 202 flere enn for et år siden, ifølge Eiendom Norge.
Høyeste pris noensinne
Prisveksten har imidlertid avtatt de siste tolv månedene, sammenlignet med samme periode året før. Fra juni 2014 og frem til juni i fjor økte prisene med 11,7 prosent.
I snitt oppnår ikke selgerne prisantydning. Sist år ble sjøhyttene omsatt for 1,9 prosent under prisantydning, ifølge tallene fra Eiendom Norge.
- Til tross for den moderate veksten har vi aldri tidligere hatt en høyere snittpris for sjøyhyttene i Norge, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge i en melding.
Det siste året ble det solgt 2175 sjøhytter, tilsvarende en oppgang på 10,2 prosent fra året før.
Hvaler og Fredriksstad er kommunene med flest salg det siste året med henholdsvis 62 og 59 solgte hytter, fremgår det av meldingen.
- Det er et rekordhøyt antall hyttesalg gjennom megler siste året. Tradisjonelle sjøhyttekommuner som Hvaler, Fredrikstad og Kragerø har hatt flest salg, noe som er naturlig når dette også er blant regionene med størst utbud av hytter for salg, sier Dreyer.
Utsolgt
I mai og juni 2016 ble det solgt 627 sjøhytter, som er en økning i samme periode fra i fjor på 13,4 prosent.
- Markedet var veldig bra i mai måned. Nå er det preget av at vi er litt utsolgt, og markedet har stoppet litt opp på grunn av det, sier eiendomsmegler Tore Solberg i Eiendomsmegler 1 i Sandefjord.
Han skulle gjerne hatt flere sjøhytter for hånden.
- Det virker som om folk sitter lengre på hyttene i dag enn de gjorde før, sier Solberg, som tror tendensen kan ha sammenheng med nye regler for arveoppgjør.
Les også: Kan miste familiehytta
Tidligere var over halvparten av hyttene som Solberg solgte direkte knyttet til et generasjonsskifte, anslår han.
- Nå er jeg usikker på om det er tilfellet. Mange blir sittende med hytta som først overføres til barna ved dødsfall, og så tas oppgjøret etterhvert, sier Solberg.
Kortere omsetningstid
I snitt tok det 107 dager å selge en sjøytte forrige år.
Dette er en nedgang på 18 dager, fra 125 dager for samme periode for et år siden.
Raskest gikk det å selge fritidsbolig på Nesodden med et snitt på 46 dager.
Tregest gikk det i Lillesand med et snitt på 249 dager.
Lindesnes, Kragerø, og Hvaler er kommunene med flest aktive fritidsboligannonser.
– Det tar fortsatt relativt lang tid å selge en sjøhytte i Norge. Å kjøpe en fritidsbolig følger en helt annen takt enn boligmarkedet, og de fleste selgere må belage seg på at det tar tid å selge en sjøyhytte, sier Dreyer.
Dyre hytter
På søketjenesten Finn.no er det nå 41 fritidsboliger ved sjøen som har en prisantydning på ti millioner kroner eller mer. Tolv av disse koster fra 15 millioner kroner og oppover.
Den aller dyreste har en prisantydning på 50 millioner kroner.
Les mer: Flytter formuen til hyttemarkedet
Investor Dag Høilis landsted i Blindleia i Lillesand ligger til salgs på et internasjonalt nettsted for rundt 40 millioner kroner.
Mens SG-sjef Eivind Gunvaldsen nylig kjøpte Tore Lies hytte for 22 millioner kroner.
Les også: Oljeservice-ansatte måtte hentes av ambulanse
Møbelprodusent legger ned fabrikk
Se DNtv:
Slik kan du ta undervannsbilder med mobilen:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.