Er nordmenn late? Bli med og debattér saken under
I snitt tilbringer norske hytteeiere 58 dager i fritidsboligen ved sjøen og 41 dager i fritidsboligen på fjellet i løpet av et år. Totalt tilbringer nordmenn i snitt 49 dager i året på hytta, viser siste utgave av Prognosesenterets landsomfattende hytteundersøkelse.
Det er første gang spørsmålet om antall hyttedager stilles, derfor har ikke Prognosesenteret tall som viser utviklingen over tid.
Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret mener flere faktorer taler for at nordmenn kommer til å tilbringe enda mer tid på hytta fremover.
– Andelen hytter med innlagt vann og wc har økt voldsomt de siste årene. Godt over 90 prosent av det som bygges har disse kvalitetene. Økt komfort bidrar til økt bruk, sier Øye.
Nærmere hytta
Han peker også på at flere får en fleksibel jobb, og dermed velger flere å jobbe fra hytta. Stadig bedre mobile løsninger bidrar til å gjøre dette mulig.
– Folk oppgir også at de bruker kortere tid på reisen til hytta enn før. Ifølge vår undersøkelse aksepterer folk nå en reisetid på maks tre timer, og vi ser også at folk velger å skaffe hytte nærmere bostedet, dette bidrar også til økt bruk. Samtidig bidrar bedre veier mange steder til at reisen går raskere, sier Øye.
Han peker også på at nordmenn har en tett historisk og kulturell tilknytning til naturen.
– Og ettersom stadig flere kommer til å bo tett i byer, må vi leve ut naturdrømmen på hytta, sier Øye.
Antall hytter øker også jevnt og trutt. De siste fem årene har antallet økt fra snaut 399.000 til 416.000, ifølge tall SSB. – Rundt halvparten av oss eier eller har tilgang til hytte. Og hvis alle de som sier de vil ha hytte realiserer drømmene, er det marked for 200.000 hytter til her i landet, sier Øye.
Mer utenlands
Det er ikke bare antall hytter som øker. SSBs feriestatistikk viser en kraftig økning i norske feriereiser utenlands. I 2009 dro snaut tre millioner nordmenn på feriereise utenlands. Dette økte til over 4,1 millioner i 2012. I 2013 gikk det noe tilbake, til 3,78 millioner, men det er likevel 28 prosent flere enn i 2009.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.