Mange nordmenn tilbringer påskeferien i den norske fjellheimen. Samtidig går det mot vår, noe som betyr at sjøhyttemarkedet er i ferd med å våkne.
I år er interessen ventet å være formidabel.
- Dette markedet kommer til å koke i år, sier partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.
Prognosesenteret fører statistikk over nordmenn og fritidseiendom. Tallene for våren 2016 ble nylig lagt frem, og viser at over 80.00 husholdninger nå går med planer om å kjøpe hytte i Norge.
Nivået holder seg rekordhøyt fra i fjor. Samtidig stuper interessen for utlandet.
I fjor hadde rundt 60.000 norske husholdninger planer om å kjøpe fritidseiendom i utlandet. I år tenker kun 20.000 husholdninger på det samme, ifølge Prognosesenteret.
Øye merker seg at stadig flere ser mot den norske kysten. Han er overbevist om at dette vil gi utslag i prisene.
- Det vil forundre meg mye om vi ikke får en prisvekst ved sjøen i sommer, sier Øye.
- DNs påskequiz: Kan du mer om økonomi enn studentene?
Ser mer balanse
I fjor sommer steg prisene på fritidsboliger ved sjøen med 11,7 prosent, ifølge tall fra Eiendom Norge.I årene før dette har der ligget ganske flatt, etter et kraftig prisfall i kjølvannet av finanskrisen i 2008.
Daglig leder Jørgen Erland Pettersson i Krogsveen Tønsberg er godt i gang med forberedelsene til sesongen, som vil starte i løpet av april.
- Vi er veldig spente, og tror det kan bli et bra hyttemarked i år, sier Pettersson til DN.
Eiendomsmeglerforetaket er markedsledende på salg av fritidseiendommer i Vestfold. I fjor sommer hadde meglerne en oppgang i salget på 15 prosent.
Pettersson tror kurven fortsetter oppover i år. Han venter likevel ingen betydelig prisoppgang.
Tror bunnen er passert
- Men bunnen er nok passert. I fjor måtte prisforventningene senkes med i snitt rundt ca 10 prosent. Dette begynner å komme mer i balanse. Prisene bør derfor øke, sier eiendomsmegleren.
Har viser til fjellhyttesesongen som en temperaturmåler for hvordan sommeren blir. I år har meglere meldt om salg over all forventing, noe DN har skrevet om i flere artikler.
- Vi har sett et godt hyttesalg på fjellet i vinter. Videre er ikke utlandet lenger en like stor konkurrent. Dette skyldes to ting: at kronekursen er svak mot euro og uroen sydover. I tillegg spiller det lave rentenivået inn. I stedet for å putte penger i banken eller i risikable investeringer, velger folk å kjøpe en fritidseiendom, sier Pettersson.
- Les også: Tester ny Trysil-rekord (DN+)
- Veldig mange rike
Det er overraskende at såpass mange nordmenn i dag planlegger å kjøpe hytte, mener Øye i Prognosesenteret.
Han viser til den økonomiske utviklingen i Norge for øvrig. Oljenedturen fører til at ledigheten øker. Nordmenn ser stadig mørkere på fremtiden, viser forbrukertilliten (CCI) for Norge.
- I enkelte deler av Norge har reduksjonen i oljesektoren slått inn med sterk vekst i arbeidsledigheten. Selv i disse områdene, har det vært full fart i hyttesalget, hevder Øye.
- Så dette er en konsekvens av at veldig mange nordmenn er rike, sier han.
Les også:
Livselskap logger kunders helsedata med aktivitetsmåler
- Istedet for å være sjalu, burde det norske folk slå seg på brystet
Fått med deg denne?
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.