Usikkerhet omkring Den amerikanske sentralbankens massive stimuliprogram har sendt verdens aksjemarkeder inn i en berg- og dalbane, som i det siste spesielt har rammet vekstmarkedene.
Forventningene er imidlertid at Fed-sjef Ben Bernanke vil fortsette å sakke seddelpressen når han offentliggjør Feds beslutning på en pressekonferanse i Washington klokken 20.00 norsk tid, onsdag.
Hårfin balansegang
På den ene siden bidrar tilbakekjøp av amerikanske eiendom- og statsobligasjoner til likviditet og markedsoppgang, som i sin tur får markedene til å trekke seg sammen når kjøpene reduseres.
Les også: JIM ROGERS: - Verden vil drukne i likviditet
På den annen side skal reduserte tilbakekjøp signalisere at programmet virker og at amerikansk økonomi er i bedring.
Etter kveldens møte endres også hvilke lokale representanter som har stemmerett i den pengepolitiske komiteen. Man får med andre ord en annen konstellasjon enn det har vært, noe som kan være med på å farge Feds beslutninger fremover.
- Det ser ut til å være et skifte i den «haukete» retningen, sier seniorøkonom Magne Østnor i DNB Markets.
Begrepene haukete og duete er to oppfatninger om hvor renten skal som følge av den økonomiske utviklingen. Mens haukete betyr at rentene må være høye for å holde bukt med inflasjonen, betyr duete at rentene må holdes lav som følge av lavt inflasjonstrykk.
Det var én person av de 17 komitémedlemmene som ikke ville starte nedskaleringen av stimulansepakken i desember. Han heter Eric Rosengren og er sjef for Federal Reserve Bank i Boston. Rosengren er blant de lokale representantene som mister sin stemmerett.
Den amerikanske sentralbanken pumpet bare i fjor 1000 milliarder dollar inn i markedet gjennom månedlige tilbakekjøp av amerikanske eiendoms- og statsobligasjoner for 85 milliarder dollar. Beslutningen om å redusere farten til 75 milliarder dollar i måneden ble tatt av Bernanke ifjor høst, og startet denne måneden.
- Nedskaleringen fortsetter
Seniorøkonom Magne Østnor i DNB Markets tror den amerikanske sentralbanken fortsetter nedskaleringen som planlagt, og at Fed kutter fem milliarder dollar i boliglånspapirer og fem milliarder i statsobligasjoner
- Veksten i arbeidsmarkedet har vært bra og de fleste andre indikatorer har pekt i samme retning. Vi venter at nedskaleringen fortsetter, sier Østnor til DN.no.
Fed har lenge argumentert for at det er utviklingen i det amerikanske arbeidsmarkedet som vil avgjøre hvor lenge nedskaleringen vil foregå. De aller fleste antar at Fed månedlig vil kutte de kvantitative lettelsene med 10 milliarder i måneden, noe som avslutter pengetrykkingen i oktober.
Ignorerer skuffende jobbtall
Arbeidsmarkedstall for desember, de viktige nøkkeltallene «nonfarm payrolls», viste imidlertid en dramatisk svekkelse fra månedene før. Dette vil ikke få innvirkning på nedskaleringen i januar, tror Østnor.
- Det skyldes blant annet at det var veldig dårlig vær i USA i desember, noe som kan ha medført at mange ikke meldte seg ledig. Ser vi på hvordan Fed argumenterer, er det den gjennomsnittlige bedringen i ledigheten de ser på, ikke én måned. Gjennomsnittlig skulle vi se en substansiell bedring i arbeidsmarkedet, sier han.
18 respondenter Reuters har vært i kontakt med venter at tilbakekjøpene vil bli redusert med ytterligere 10 milliarder dollar.
Rentebanen sentralt
Det gjør også Nordea, ifølge en oppdatering.
Med en fortsatt skyhøy amerikansk arbeidsledighet på 6,7 prosent, venter meglerhuset a at guiding på renteutviklingen fremover vil være et hovedtema på dagens Fed-møte.
"Enkelte superduer i komiteen (FOMC) har tidligere foreslått å senke grensen for når det kan bli aktuelt med renteøkninger fra en arbeidsledighetsrate på 6,5 til 6,0 prosent Majoriteten i FOMC er imidlertid ikke ventet å stemme for dette, og ønsker trolig heller å understreke ar grensen på 6,5 prosent ikke automatisk betyr renteøkninger", skriver meglerhuset.
- Nervøse markeder
Makroøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets påpeker at en konsekvens av normaliseringen av den økonomiske veksten og innstramming i pengepolitikken i USA har vært en svekkelse i valutaen til flere fremvoksende økonomier, ifølge en oppdatering.
Les også: Dette har kun skjedd tre ganger tidligere
«Markedene har vært nervøse den siste uken i påvente av beslutningen fra Fed. Antakelig dreier ikke nervøsiteten seg mye om hvor stor innstramming i de kvantitative lettelsene blir, men heller hva som effektene på amerikansk og internasjonal økonomi av redusert pengepolitisk stimulans i USA», skriver Due-Andresen.
Takker av
Bernanke leder sitt siste todagers rentemøte onsdag, før han overlater stafettpinnen til nåværende vise-Fedsjef Janet Yellen 1. februar.
Les også: Dette blir Yellens største utfordringer
Tidligere denne måneden, i en tale til American Economic Association's i Philadelphia, erkjente den avtroppende sentralbanksjefen at det fortsatt er langt frem til USA er tilbake til normalen. Han avsluttet imidlertid med optimisme og ydmykhet.
- Kombinasjonen av bedring i finansene, bedre balanse i boligmarkedet og mindre økonomiske begrensinger og selvfølgelig fortsatt aktiv pengepolitikk, gir gode utsikter for økonomisk vekst i de neste kvartalene, sa han, før han la til:
- Men om det er noe de siste årene har lært oss, så er det at man må være forsiktige i å spå fremtiden.
Les mer:
Kaller pengetrykking fiasko: - Jeg kan bare si: Beklager Amerika
<a href="http://www.dn.no/forsiden/borsMarked/article2717479.ece">Frykter ny økonomisk katastrofe</a>
Tror Yellen vil senke verdens børser med 50 prosent
Les også:
Valutaanalytiker om kronefallet: - Nesten litt frustrerende
Valutastup sikrer billigere ferie
Angriper massivt valutafall: Doblet renten over natten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.