Mens aksjemarkedene i en ideell verden drives av økonomisk vekst og lønnsomme selskaper, har sentralbankene i større grad overtatt som drivkraft i det finansielle maskineriet.

Hver måned pøser sentralbanksjef Ben Bernanke 85 milliarder dollar inn i det amerikanske markedet for å holde hjulene i gang, som igjen har ringvirkninger i hele den globale økonomien.

Onsdag møtes markeds-og rentekomiteen i USA og i kveld blir det klart om Fed holder seddelpressen igang eller letter trykket på pedalen, slik enkelte frykter.

- Svært mye spenning
Aksjestrateg Erik Fosland i Nordea registrerer en uvanlig avventende stemning i markedet.

Han tror referatet fra dagens rentemøte vil bli lest med lupe, og ser Feds ventede uttalelser som det klart viktigste som nå skjer i markedet.

- Svaret får vi kanskje i kveld, det er svært mye spenning i forkant på hva Bernanke vil si, sier han til DN.no.

I referatet fra det forrige amerikanske rentemøtet i mai fremkom det at enkelte medlemmer tok til orde for en raskere nedskalering av støtteprogrammet enn tidligere antatt.

Det sendte sjokkbølger gjennom markedene, og har skapt en usikkerhet som har vart siden.

Kan utløse børsløft
Skulle sentralbanken nå være tydelig på at programmet fortsetter med uforminsket styrke kan det derfor utløse børsløft verden over, ifølge Nordea-strategen.

- Hvis det ikke kommer noen store signaler om at Bernanke har tenkt å slappe av trykket på gasspedalen, så tilsier all historikk at børsene skal videre opp, sier Fosland.

Han peker på helt klare sammenhenger mellom oppgang i amerikanske aksjer (S&P 500) og Feds seddeltrykking.

Ikke immun
Sammenhengen er også overførbar til Oslo Børs, spesielt ettersom internasjonale investorers andel har økt betydelig de siste årene, påpeker strategen.

Det øker risikoen for at penger vil tilflyte eller bli trukket av bordet også i det norske markedet, avhengig av dagens utfall.

- Oslo Børs er ikke immun, ikke minst når det gjelder oljepris og risikosentiment i hele den sektoren, sier Fosland.

Vær diversifisert
Nordea anbefaler imidlertid fortsatt eksponering mot olje og oljesektoren på Oslo Børs i det oljeprisen holder seg godt.

Samtidig oppfordrer Fosland til at man reduserer risiko ved også å være eksponert mot andre sektorer, som telekom, finans og fisk, da farten i verdensøkonomien også er retningsstyrende for oljeprisen.

- Det er ikke dumt å være diversifisert i et slikt marked, sier han.

Nordeas anbefalte investeringsportefølje denne uke inkluderer teknologiselskapet Opera Software OPERA, oljeselskapet Det norske DETNOR, oppdrettsselskapet Bakkafrost BAKKA, undervannsrørlegger Subsea 7 SUBC, teleselskapet Telenor TEL og Sparebanken Møre (egenkapitalbevis).

Les også:
Far og sønn ble søkkrike på avfall

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.