Det har vært svært så rolig på verdens børser det siste døgnet. I USA endte riktignok aksjemarkedet igjen på rekordnivå mandag, men oppgangen var moderat.I Asia og Europa har utslagene også vært små tirsdag. I rente- og valutamarkedet er det heller ikke store bevegelser tirsdag formiddag.
Mange markedsaktører sitter på gjerdet og venter på at sentralbanksjef Ben Bernanke skal snakke igjen.
- Når Bernanke går på talerstolen, så er det noe helt spesielt. Og det har ikke blitt noe mindre spesielt i det siste. Jeg tror det kommer til å være «all eyes» på Bernanke, sier sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets til DN.no.
Siste høring
Sjefen for den amerikanske sentralbanken Federal Reserve møter onsdag til sin kanskje aller siste halvårlige høring i Kongressen. Markedsaktørene håper på å få vite mer om når Fed vil starte nedtrappingen av de massive støttekjøpene av verdipapirer.
Ifølge Financial Times er det lite sannsynlig at Bernanke uoppfordret kommer til å røpe når nedtrappingen starter. Men det er slett ikke utenkelig at en av politikerne i Husets finanskomité stiller han direkte spørsmål om tidspunktet.
Har en plan
Men markedet har strengt tatt fått vite ganske mye allerede. Etter rentemøtet i juni la Bernanke frem en grov plan for hvordan nedtrappingen ville foregå dersom økonomien utviklet seg som ventet. Og i referatet fra møtet, som ble lagt frem forrige uke, kommer det frem flere detaljer rundt nedtrappingen.
Syed mener Bernanke egentlig ikke kan si så veldig mye mer uten å binde seg fullstendig til masten.
- Neste steg er å gi en konkret dato. Det kan han jo gjøre, men det tror jeg ikke han vil gjøre. Han har allerede gått ganske langt i å signalisere at nedtrappingen skal starte i begynnelsen av andre halvår.
Første mulige anledning for å starte nedtrappingen blir rentemøtet i slutten av juli. Men siden møtet holdes samme dag som statistikken for USAs bnp-vekst i andre kvartal slippes, og kun to dager før den viktige arbeidsmarkedsrapporten for juli, tror Syed at Fed venter til september.
Massive støttekjøp
Siden ifjor høst har Fed hver måned kjøpt verdipapirer for 85 milliarder dollar, rundt 500 milliarder kroner, i et forsøk på å få fart på amerikansk økonomi. For å hindre prisnedgang - deflasjon - og bidra til økt vekst kjøper sentralbankene store mengder obligasjonslån i markedene. Oppkjøpene blir gjort for å presse ned rentene på lån med lengre løpetider, som bedrifter og låntagere er stilt overfor når de skal lånefinansiere investeringer. Håpet er at lavere renter sammen med høyere inflasjon vil få folk til å bruke penger igjen.
Oppkjøpene blir gjort ved at sentralbanken skaper nye penger, gjerne omtalt som å trykke penger. På fagspråket kalles disse ekstraordinære stimulansene for kvantitative lettelser (quantitative easing - eller QE). Dette er sentralbankens tredje runde med såkalte kvantitative lettelser etter finanskrisen og omtales derfor som QE3.
Flytter markedet
Planen har hele tiden vært å trappe ned kjøpene etter hvert som tegnene til bedring i økonomien viser seg. Men da Bernanke etter det forrige rentemøtet skisserte en plan for nedtrappingen, utløste det et globalt børsras som varte i flere dager.
Aksjemarkedet ser nemlig ikke ut til å dele sentralbankens vurdering om at en bedring i økonomien taler for å trappe ned kjøpene. Samtidig ser markedet også ut til å tro at enhver nedtrapping av kjøpene betyr at sentralbanken er mindre villig til å støtte opp under økonomien og at rentene snart blir hevet igjen.
Onsdagens markedsreaksjon vil være avhengig av hva Bernanke faktisk sier i høringen. Syed minner imidlertid om at en eventuell nedtrapping vil imidlertid ikke betyr at alle stimulansene forsvinner over natten.
- Etter rentemøtet i juni sa Bernanke at «vi skifter ikke foten fra gasspedalen til bremsen, men vi letter foten på gasspedalen». Det er en viktig og riktig metafor. Det er fortsatt gass, det er fortsatt ganske høy fart, men bare litt mindre høy, sier sjeføkonomen.
Frykten avtar
De siste ukene har det imidlertid sett ut til at markedsaktørene er blitt litt mindre bekymret for at nedtrappingen snart kan komme. Etter at frykten og uroen etter rentemøtet hadde lagt seg har den brede S&P 500-indeksen i USA steget til et nytt rekordnivå. Selv ikke mer detaljert informasjon i form av referatet fra rentemøtet i forrige uke så ut til å skremme investorene. Syed mener dette kan tyde på at markedet har gjort unna den første frykten og nå har tatt inn over seg at nedtrappingen av støttekjøpene uansett kommer til å skje.
- Der er blitt mer vant til å høre om det. Blir det sagt nok ganger, så blir man mindre redd for hver gang, sier Syed.
Bernanke skal møte til høring om pengepolitikken i både Representantenes hus og Senatet denne uken. Den første høringen starter onsdag klokken 16.00.
LES OGSÅ:
- Aksjemarkedet har ikke noe å frykte
Her er Bernankes plan (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.