- Om Friedman har høy moral? Ha-ha! Det er ikke så mye moral der, men det er mye penger. Her er det ikke snakk om etiske regler. Friedman går etter verdier av en annen type, sier russlandsekspert Jakub M. Godzimirski ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi).
Godzimirski karakteriserer Mikhail Friedman som en sterk skikkelse som har gjort store penger i et land som nesten har gått til bunns.
- Det var ingen lek for snille barn å drive forretning i Jeltsins Russland. Han må regnes som en tøffing. Og norske ledere er ikke vant til å forholde seg til slike ledere.
Bli kjent med Friedman:
Herjer med Telenor
De siste tre årene har Friedman lagd mye kvalm for Telenor.
Det barket løs i oktober 2004 da han gjennom sitt konsern Alfa Group prøvde å ugyldiggjøre vedtekter i deres felleseide teleselskap Vimpelcom. Siden har det gått slag i slag, med brudd på aksjonæravtaler og boikott av styremøter og generalforsamlinger.
Den skitne kampen om hvem som skal ha kontroll over de to selskapene de eier sammen (se faktaboks) har kostet Telenor dyrt. I Ukraina har Alfa Group trukket Telenor for retten 12-15 ganger.
- Det er ikke småpenger vi vil forsvare - det dreier seg om så store beløp at noen flere kroner til advokathjelp skal vi tåle, forteller pressetalsmann i Telenor Dag Melgaard.
Han vil ikke gi motparten gleden av å få vite akkurat hvor mye konflikten har kostet Telenor.
- Men en del av disse utgiftene skulle vi gjerne vært foruten, sier Melgaard.
Ringte svakt i en bjelle
- Så ikke Telenor på Friedmans rulleblad før dere innledet samarbeid med ham?
- Vi inviterte Alfa inn i Kyivstar. Det er slik vi alltid har bygd opp selskaper, gjennom lokal ekspertise. Dårlig erf#229 derfra gjør at vi ikke har gjort det i det siste.
- Men ringte det ingen bjeller?
- Det gjorde nok det, men vi lagde et hundre prosent vanntett avtaleverk. Problemene i etterkant er at partneren bare gir blaffen i det. Det er umulig å forholde seg til partnere som snur ryggen til avtaler. Nå tror vi på en løsrivelse, sier Melgaard.
Må ses i en større sammenheng
Russlandsekspert Godzimirski karakteriserer bråket mellom Telenor og Alfa-gruppen som en forretningsmessig konflikt krydret med politikk.
- Man kan tilnærme seg problemstillingen fra forskjellige kanter, sier han.
- Noen sier det er et tegn på en ukultur, noen kan si det er en annen forretningskultur.
Konflikten mellom Alfa Group og Telenor må ifølge Godzimirski ses i sammenheng med den russiske økonomien.
- I Russland er det en slags to-spor-økonomi. Staten vil tilegne seg kontroll over de strategiske ressursene som olje og gass, men samtidig åpnes det for en nærmest ubegrenset liberalistisk politikk i andre områder, særlig disse som sikrer tilgang på varer til befolkningen.
Et spørsmål om sikkerhet
NUPI-forskeren mener den russiske telekomsektoren ligger i en slags vippeposisjon mellom disse sporene.
- Man innser at telekom-sektoren ikke er noe staten skal blande seg opp i, men det er samtidig tradisjon for at det som har med kommunikasjon å gjøre blir betraktet som et statlig anliggende, særlig i et land som strekker seg over elleve tidssoner. Det skyldes at telekom utgjør et sikkerhetsspørsmål i forhold til lekking av informasjon som kan være skadelig for russiske interesser, sier han.
Friedman + Putin
Mikhail Friedman har gode kontakter høyt i det politiske systemet og har ifølge Godzimirski fått audiens hos president Putin flere ganger.
- Han ligger lavt i det politiske terrenget og uttrykker ingen politiske ambisjoner, men han skaffer seg god PR. Friedman bruker disse kontaktene for å bli kvitt en konkurrent som lager bråk. For å oppnå det kan han fremstille denne saken ikke bare som en forretningsmessig sak, men også en sak som berører nasjonal sikkerhet. Retorikken hans brukes ikke offentlig, men har en slags gjennomslagskraft hos Putin, sier forskeren.
- Blir ikke straffet
I 2005 ble Friedman satt under lupen etter et salg av to lukusvillaer. De to husene, som var eid av staten, ble solgt i 2003 til langt under markedspris til to selskaper. Det ene selskapet eies av Friedman, det andre av Russlands tidligere statsminister Mikhail Kasyanov.
Da kjøpet ble kjent påstod Friedman at han ikke var overrasket over den lave salgssummen. Han benektet samtidig at Kasyanov kjøpte selskapet som eier det ene huset ved å låne penger av ham.
- Han blir ikke straffet for dette – det betyr at han har en viss politisk støtte eller beskyttelse, sier Godzimirski og trekker paralleller til eks-oligark og eks-Yukos-eier Mikhail Khodorkovsky, nå svindeldømt fengselsfugl.
- Friedman blir aldri tvunget til å forlate Alfa-gruppen som Khodorkovsky ble tvunget til å gi opp Yukos. Han har en del politiske kontakter som sikrer hans posisjon, sier Godzimirski.
Må være tålmodige
Russlandsforskeren mener Telenor må smøre seg med tålmodighet for å komme heldig ut av telekonflikten
- De må engasjere enda bedre jurister med erf#229 fra Russland og håpe på det beste, det vil si at russerne går på en eller annen smell og innser at det å følge noen regler kan lønne seg på lang sikt.
Ifølge Godzimirski kan dette ta både vinter og vår.
- Det kan ta lang tid før Alfa innser det, og i telekombransjen er konkurransen mye hardere enn i mange andre deler av russisk økonomi, ikke minst på grunn av en fabelaktig utvikling. Telenor må regne med å støte på noen problemer mens de tjener store penger på sitt russiske eventyr, sier han.