- Det er ikke snakk om å gå konkurs, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Ica Norge til DN.no.
Den økonomisk kriserammede dagligvarekjeden har tidligere uttalt at innkjøps- og distribusjonsavtalen de har med Norgesgruppen, som for tiden er under behandling i Konkurransetilsynet, har handlet om å overleve. Men det er snakk om deler av Icas virksomhet i Norge, ifølge Takle Friis.
- En konsekvens av å klare oss selv er at det vil gå ut over distriktene og arbeidsplassene der. Det er det som bekymrer oss mest, sier kommunikasjonsdirektøren.
- Derfor er Fleslands kommentar om at vi skal forsvinne, utenkelig i våre hoder, legger han til.
Direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet uttalte til VG i helgen at det er bedre at Ica forsvinner enn at Norgesgruppen, gjennom innkjøpsavtalen, vokser seg større.
LES OGSÅ: Frykter «Nord-Korea-tilstander» i dagligvaremarkedet
Kommunikasjonsdirektøren mener Fleslands argumentasjon er merkelig.
- Hun sier at det er bra at vi forsvinner, deretter sier hun at hun er redd for distriktene og sortimentet. Vi har mange butikker i distriktene. Reitan har ikke én butikk som er registrert som distriktsbutikk i Statistisk sentralbyrå, og Coop legger ned distriktsbutikker nesten daglig.
Distriktsbutikken defineres som «butikker med beliggenhet utenfor tettbygde strøk, butikker som med hovedvekt på omsetning av dagligvarer er alene om å tilby varer og tilgrensende servicetjenester til innbyggerne i et naturlig avgrenset markedsområde», ifølge en rapport fra Institutt for bransjeanalyser som kom i mai 2012, som er tuftet på data fra SSB.
Rapporten opplyser at det er 1.053 distriktsbutikker i 327 av landets 429 kommuner. Butikkene hadde i 2010 en samlet netto omsetning på anslagsvis 10,25 milliarder kroner, noe som utgjorde 7,2 prosent av omsetningen i det norske dagligvaremarkedet det året.
- Vi har en veldig fragmentert butikkstruktur, med mange små butikker langt ute i periferien. Det koster så mye å distribuere ut til disse butikkene. Vi jobber ut fra at vi skal få gjennom avtalen med Norgesgruppen. Dette er et det beste alternativet, sier han, og peker på at Norgesgruppen har varelinje som, i forhold til Rema og Coop varelinjer, er betydelig likere Icas.
LES OGSÅ: Utsetter Ica-avgjørelse
Bør starte Ica-salget
Konsulent og tidligere Norgesgruppen-topp Knut Faremo uttalte fredag at han ikke frykter for tap av norske arbeidsplasser.
- Jeg tror Ica vil være her om et år, men de har to muligheter til å klare dette. Enten må de få innvilget samarbeidsavtalen med Norgesgruppen, eller så må de selge butikkene sine. Etter min mening bør de starte salget så raskt som mulig, sa Faremo til DN.no.
- Derfor mener jeg at argumentet de kjører om at mange arbeidsplasser vil gå tapt ikke stemmer, fordi butikkene og de ansatte er allerede der, forskjellen er bare at det er en av de andre aktørene som vil drive butikken, sa han.
Utelukker ikke Rema-samarbeid
Professor Øystein Foros ved Norges Handelshøyskole sa til DN.no fredag at et Ica-samarbeid med Rema eller Coop fortsatt kan være på trappene.
På spørsmål om dette er et alternativ, svarer Takle Friis at de bare fokuserer på å få godkjent avtalen med Norgesgruppen.
- Men kan du utelukke at dere kan komme til å inngå et samarbeid med Rema eller Coop?
- Vi utelukker ingenting, men vi fokuserer på at vi skal få gjennom avtalen med Norgesgruppen. Så får vi se på alternativene, om det ikke går.
LES OGSÅ: NHO: - Dramatisk for konkurransen
- Fortsetter å bygge
Innkjøps- og distribusjonsavtalen mellom Ica og Norgesgruppen strekker seg over fem år, om den blir godkjent av Konkurransetilsynet.
Takle Friis mener det er vanskelig å si hvor lenge Ica minimum vil være avhengig av en avtale med Norgesgruppen.
- Vi har satt som mål at vi i løpet av fem år skal stå på egne bein. Så er det slik at vi beholder rundt 50 prosent av eget innkjøp og beholder mye av distribusjon og innkjøp på Østlandet; vi fortsetter å bygge egen organisasjon, sier han.
LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.