Antidoping Norge bekrefter at informasjon de har fått har ført til at mosjonister er plukket ut til tester både utenfor konkurranse og under arrangementer som Birken.
– Det har vært målrettet testing etter innspill. Vi har også tatt prøver basert på plassering, gjennom å ta prøver av dem som kom på pallen i utvalgte klasser. Det er også mer tilfeldig testing, sier Halvor Byfuglien, kommunikasjonsleder i Antidoping Norge, til DN.
Om en drøy uke går over 10.000 langrennsløpere Birkebeinerrennet.
Byfuglien mener det er naivt å tro at det ikke forekommer doping blant mosjonister, selv om han tror de er i fåtall.
Årlig tar Antidoping Norge i underkant av hundre dopingprøver av mosjonister totalt i Norge, men Byfuglien vil ikke si noe om hvor og når de tester utøvere.
Birken-arrangøren forteller at de har hatt dopingtester på alle sine arrangementer de siste årene.
– Det varierer fra seks til femten deltagere som blir plukket ut til tester. Det er ikke bare de som står på pallen som blir plukket ut. Det er også folk lenger ned på listen. I forhold til fakta så er det slik at historien har vist at ingen har testet positivt på dopingprøvene som er foretatt i Birken, sier Jo Gunnar Ellevold, daglig leder i Birken AS.
Samtidig ser han faren for at enkeltutøvere bruker forbudte preparater og legemidler under arrangementene eller som forberedelse.
Lett å få tak i
I 2014 ble to norske mosjonssyklister utestengt i to år fra idretten, og bøtelagt av politiet, etter at de hadde forsøkt å få inn henholdsvis EPO og steroider til Norge.
– Når det gjelder EPO så er det en viss risiko for blant annet blodpropp om det gjøres amatørmessig. Men det er også grunn til å tro at mosjonister kan benytte seg av steroider og stoffer som minsker fettprosent og er vektreduserende. De som er interessert nok finner mange metoder å bruke, sier tidligere proffrytter Mads Kaggestad som selv var med i et norsk forskningsprosjekt der han fikk utholdenhetsdopet EPO.
Han peker på at også stoffer som testosteron, efedrin og veksthormoner er aktuelle for dem som driver utholdenhetstrening.
Testosteron står for en tredjedel av dopingbeslagene, opplyser Kripos. Totalt gjorde Tollvesenet 983 dopingbeslag ifjor.
I overkant av 800 av disse var anabole steroider. Privatpersoner kan lett kjøpe slike stoffer på nett.
– Det er skremmende hvor lett det er å få tak i doping når det gjelder prestasjonsfremmende midler som bloddoping eller muskelbyggende midler for eksempel. Det er noe av det som bekymrer oss, sier Byfuglien.
Konverterbar kapital
Bjørn Barland, førsteamanuensis ved forskningsavdelingen til Politihøgskolen, ga nylig ut boken «Fortellinger om doping og kroppskultur» der han har oppsummert over 20 år med forskning. Han ser større fare for doping blant mosjonister på grunn av økende jakt på kroppsidealer og prestasjoner.
– Denne målgruppen har mange av de samme trekkene som de som forsøker å bygge muskler og ha lav fettprosent. Det handler om å koble seg til rådende kroppsidealer, sier Barland.
Han mener det å klare en god tid i Birken eller Marcialonga er en sosial og kulturell kapital som er konverterbar både i jobbsammenheng og privat.
– Du kan omsette den i andre sammenhenger. En investering i kropp og gode tider kan tas ut på andre viktige samfunnsområder, sier Barland.
- Veldig bra effekt
– En godt trent person vil helt sikkert kunne bedre prestasjonen med 5–10 prosent på Birken med EPO, sier Kaggestad til DN.
Kaggestad vet hva han prater om. Han var proff i en idrett som var gjennomsyret av doping da han syklet og er blitt en hard dopingkritiker.
Men før proffkarrieren var han med på et norsk forskningsprosjekt, der man undersøkte effekten av EPO høsten 1997.
Det var etter endt sesong og en tid han vanligvis ikke skulle være i form. Men det endret seg.
– EPO-effekten var veldig bra. Det høres ut som jeg reklamerer for det, men det funket som bare det. Jeg merket at jeg kunne sykle mye lenger opp i bakken før jeg bli stiv. Jeg restituerte mye raskere etter trening også, sier Mads Kaggestad til DN.
Roald Bahr, som nå er sjeflege ved Olympiatoppen, jobbet med prosjektet. Kaggestad visste ikke om han fikk placebo eller EPO da prosjektet startet. Men det fant han fort ut da han trente sammen med Gabriel Rasch, som også ble proffrytter på øverste nivå.
– Vi hadde trent sammen siden vi var 12 år gamle. Først var vi usikre på hvem av oss, om det var noen, som fikk doping. Men vi skjønte fort at jeg fikk EPO. Jeg målte 90 i O2-opptak på testene. Det gjorde jeg senere i karrieren også, men dette var utenfor sesong.
Målet med prosjektet var å utvikle en EPO-test for å få bukt med EPO-bruken som den gang herjet toppidretten internasjonalt.
Les også: Mer trening gjør hjernen større og «yngre»
– Skremmende hvor lett det er å få tak i doping
Nå nærmer norske menn seg kvinners levealder
Se DNtv:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.