Det internasjonale energibyrået IEA vil starte å frigi olje fra medlemslandenes lager fra rundt slutten av neste uke. Det opplyser byrået på en pressekonferanse i Wien torsdag, ifølge nyhetsbyrået TDN Finans.
IEA estimerer at Libya-uroen har tatt ut 132 millioner fat og frigivelsen av lagrene skjer for å motveie dette.
IEA vil stille tilrådighet to millioner fat pr dag de første tretti dagene. IEA var i kontakt med de oljeproduserende landene før de tok sin beslutning.
Lagrene skal frigis samtidig som produksjonen økes, skriver TDN Finans.
Halvparten av frigivelsen kommer fra Nord-Amerika, 30 prosent fra Europa og 20 prosent fra Stillehavet. Beslutningen var ifølge en melding fra byrået kollektiv blant medlemslandene.
USAs nødlagre er rekordstore
Det amerikanske energidepartementet opplyser at deres andel av frigivelse fra lagrene vil være på 30 millioner fat. De amerikanske nødreservene er på rekordhøyt nivå. De strategiske oljelagrene er på hele 727 millioner fat olje, opplyser det amerikanske energidepartementet.
I løpet av IEAs 37 år lange historie har organisasjonen kun to ganger tidligere tatt kriselagrene i bruk, ifølge Upstream Online. Den første gangen var i 1990 da Irak invaderte Kuwait og den adnre gangen var etter orkanen Katrina da IEA friga raffinerte produkter fra europeiske lagre til USA.
- I dag, for tredje gang i IEAs historie, har våre medlemsland besluttet å frigi oljelagre. Jeg forventer at dette tiltaket vil bidra til et godt forsynt marked og at det vil sikre en myk landing for verdensøkonomien, sa IEA-sjef Nobuo Tanaka på en pressekonferanse.
Opec-medlem protesterer
Det internasjonale energibyrået organiserer de største forbrukslandene i verden og nyheten blir ikke tatt vel i mot hos alle medlemmene av oljekartellet Opec. Opec kunne ikke bli enige om å øke produksjonen på Opec-møtet tidligere denne måneden, selv om Opecs mektigste medlem Saudi-Arabia skal ha presset på for å øke produksjonen og dermed stabilisere oljemarkedet.
Irans Opec-guvernør Mohammad Ali Khatibi mener Det internasjonale energibyrået IEA blander seg inn i oljemarkedet, og mener at oljemarkedet er godt forsynt for øyeblikket, ifølge Bloomberg News torsdag.
Han mener oljeprisen bør bestemmes av markedet.
Norge er ikke invitert til å delta med frigivelse av olje fra lager, Det opplyser Olje- og energidepartementet til TDN Finans torsdag.
Det er ifølge en talsmann for departementet ikke tatt noen eventuell beslutning om å slutte seg til IEA-frigivelsen.
Nordsjø-olje faller 6,53 dollar fatet til 107,68 dollar mens amerikansk WTI-olje er ned 5,0 dollar til 90,42 dollar. Nordsjø-olje har vært handlet så lavt som 105,72 dollar fatet torsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.