Verden er mye nærmere å gå tom for olje enn de offisielle tallene sier. Det mener en varsler, eller såkalt "whistleblower" i det internasjonale energibyrået IEA.
Det skriver britiske The Guardian tirsdag.
Varsleren mener at IEA med vilje har underspilt et overhengende underskudd på olje, i frykt for å utløse panikkkjøp. Vedkommende sier at USA har spilt en sentral rolle i å oppmuntre byrået i å underspille fallraten fra eksisterende oljefelt, samtidig som IEA overdriver sjansen for å finne nye reserver.
Slike beskyldinger stiller spørsmål ved hvor presis IEA-rapporten om verdens energiutsikter, World Energy Outlook, som kommer senere i dag, virkelig er.
Rapporten blir sett på som svært viktig i internasjonal sammenheng.
- Alltid bare tull
Blant annet har IEA spådd at verdens oljeproduksjon kan bli hevet fra dagens nivå på 83 millioner fat dagen, til 105 millioner fatet. Kritikere har tidligere ment at dette ikke støttes av skikkelige bevis, og at verden allerede er over oljetoppen, såkalt peak oil.
Tror du vi har nådd peak oil? Diskutér saken under!
- I 2005 spådde IEA at oljetilbudet kunne stige til 120 millioner fat dagen innen 2030, selv om dette estimatet har kommet gradvis ned til 116 millioner fat dagen, og så 105 millioner fat dagen ifjor, sier varsleren.
- Tallet på 120 millioner fat var alltid bare tull, men til og med dagens tall er mye høyere enn det som kan bevises, og IEA vet det, legger kilden til.
- Allerede nådd toppen
Kilden peker på at mange i organisasjonen tror at bare det å holde produksjonen på 90 til 95 millioner fat dagen kommer til å bli umulig, men at det er frykt for at man kommer til å skape panikk dersom man tar tallene videre ned.
En annen kilde i IEA, som ikke lenger jobber der, sier at en tommelfingerregel for organisasjonen er at det er svært viktig å ikke gjøre amerikanerne sinte.
- Vi har allerede nådd peak oil. Situasjonen er virkelig ille, sier han.
DN.no følger IEAs World Energy Outlook 2009. Følg med på DN.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.