Berlin. Microsoft holdt en stor presentasjon under årets IFA-messe i Berlin, hvor de benyttet sjansen til å vise hvordan de skal bringe Nokia-navnet videre.
- Vi er i en åpenbar utfordrerposisjon her. Vår løsning er å gå rett på enkelte faktorer hvor vi mener konkurrentene ikke er bra nok. For eksempel frontkamera og pris. Vi vil også lage en virtuell assistent som er overlegen, sier Chris Weber, konserndirektør for Mobil i Microsoft.
På IFA viser Microsoft frem tre nye telefoner. En ny toppmodell kalt Lumia 830 og to rimeligere modeller kalt Lumia 730 og Lumia 735.
Microsoft var svært sparsomme med tekniske spesifikasjoner under presentasjonen, men dette er det vi vet så langt.
Lumia 830 får fem tommer stor skjerm, den veier 150 gram og er 8,5 millimeter tykk. Den har firekjerners prosessor og et kamera på 10 megapiksler med optisk bildestabilisering. Verdt å merke seg er at Microsoft har fått plass til alt dette uten at kameraet stikker ut på baksiden av telefonen.
Trådløs lading er også tilbake med Lumia 830.
Lansering er i fjerde kvartal i år, muligens allerede i oktober. Prisen er satt til 330 Euro før moms og subsidier. Det vil si at prisen i Norge antakelig vil ligge rundt 3500 kroner.
- Det finnes telefoner med mange sensorer og det finnes telefoner bygget for underholdning. Vi lager telefoner og programvare for mennesker som ønsker å få ting gjort, å være produktive, enten det er på jobb eller i fritiden, sier Weber.
Lumia 730 og 735 er ganske like. De har ikke samme ytelse som Lumia 830, men her har Microsoft satset hardt på frontkameraet. Det er på fem megapiksler med vidvinkellinse. Hvor vid vinkelen er, vil ikke Microsoft snakke om, men det er nok til å ta et lagbilde på et par meters avstand.
Lumia 730 vil koste rundt 2000 kroner og 735, som kan huse to simkort, vil koste rundt 2500 kroner.
- Sammenlignet med Samsung Galaxy S5 og Iphone 5S er dette veldig billig, selv om vi mener å slå dem på flere områder som er viktige for brukerne, sier Weber.
Nytt kamera
Nokia har vært synonymt med ledende mobilkamerateknologi de siste årene. Det viser alle tester vi har gjort. Og dette fortsetter å være den viktigste pillaren for Microsoft, nå som de har tatt over Nokia.
Blant annet kan Lumia 830 gjøre videoopptak i Ultra HD, såkalt 4K. Ut fra disse opptakene kan man ta stillbilder, som programvaren i telefonen setter sammen til et bilde like skarpt som et stillbilde. Normalt vil stillbilder tatt rett ut fra en video være uskarpe. Dette betyr at når man er i situasjoner hvor det gjelder å være rask, kan man like gjerne filme som å ta bilder.
En annen funksjon heter "rikt opptak". Denne modusen tar flere bilder med flere eksponeringer og med og uten blits. All informasjonen lagres så man kan gjøre store endringer i bildet etter opptak. For eksempel kan man legge på litt blits i stedet for full blits og lysne enkelte mørke deler i stedet for hele bildet.
Microsoft kaller denne funksjonen Magic Wand.
Ny assistent
Apple har sin Siri, Google har S Voice og Google har Google Speak. Det finnes virtuelle assistenter for alle plattformer, og Microsoft vil ikke være noe dårligere.
Deres virtuelle assistent heter Cortana, oppkalt etter en virtuell assistent fra spillserien Halo til Xbox.
- Vi vil at Cortana skal skjønne mer og tilby mer enn de andre. Det er også viktig at hun skjønner naturlig tale, så man kan snakke med henne som man vanligvis snakker, sier Weber.
Lumia 830 er en av de første telefonene som kommer med en egen databrikke som overvåker alle sensorene i telefonen med svært lavt strømforbruk. Takket være denne brikken kan også Cortana alltid lytte til brukeren.
- Det holder å si "Hi Cortana" for å vekke telefonen og tjenesten. Deretter kan man spørre om det man vil, eller gi instruksjoner, sier Weber.
Dessverre er Cortana fortsatt et stykke unna for norske brukere. Tjenesten er fortsatt på et tidlig teststadium i utvalgte engelskspråklige markeder.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.