Over helgen konkluderte en EU-initiert etterforskning med at den svenske møbelprodusenten Ikea har unndratt over en milliard euro, tilsvarende oppunder ti milliarder kroner etter dagens kurs.
Selskapet skal ha brukt skattetriks i Nederland, Luxemburg, Belgia og Liechtenstein for å unngå skattebetalingene. Det er en gruppering i Europaparlamentet, De europeiske grønne og Den europeisk frie allianse, som står bak etterforskningsrapporten.
Rapporten anklager Ikea for å unndra betaling av skatt på 84 prosent av såkalte royalty-betalinger fra Ikea-butikker verden over på anslagsvis 14,3 milliarder euro. Royalty-betalinger er en type salgshonorar.
Et skråsikkert anslag kunne ikke gjøres av etterforskerne på grunn av begrenset offentlig tilgjengelig informasjon.
Ikea svarer ifølge Financial Times følgende på anklagen:
- Ikea Group betaler skatter i henhold til lover og regler, hvor enn vi har en tilstedeværelse, enten som produsent, utsalgssted eller i noen annen rolle. Vi har forpliktet oss til å drive ansvarlig og bidra til samfunnet der vi opererer.
Selskapet ønsket ikke kommentere rapporten direkte, men hevder selv å ha betalt 822 millioner euro i selskapsskatt med en effektiv skattesats op 19 prosent i tillegg til 700 millioner euro i andre skatter. Det tilsvarer 1.552 millioner euro, over 15 milliarder kroner.
Europakommisjonen er på offensiven etter utallige eksempler på multinasjonale selskaper, som Google, Facebook, Microsoft og Ikea, som utnytter forskjellene i skatteregler mellom land til å minimere skatteregningen. For eksempel er det anslått at Google har betalt under tre prosent i skatt på inntektene de har hatt i Storbritannia de siste ti årene, slik DN har skrevet tidligere.
Les også om Ikeas skattetrøbbel i Norge:
Rettsoppgjør om skattesmell på 123 millioner (DN+)
Les også på DN.no:
EU på skattejakt (DN+)
-Kamprad gjemmer Ikeas milliarder
Asia i dag: Dødsstøt for «Abenomics» i Japan
Kim Jong-un holdt rakettbankett
Duket for strid om ny høyesterettsdommer i USA
Se DNTV:
Bli med in i Karis Gründerhub i London
Kari Bech-Moen sa opp lederjobben i Telenor, flyttet med mann og barn til London og ble gründer:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.