Den brasilianske økonomien er i hardt vær, og det Internasjonale valutafondet (IMF) kommer med en kraftig nedjustering av de økonomiske utsiktene for landet.
Les mer her: IMF advarer: Det går egentlig ikke så bra. Og det kan bli mye verre
I IMFs rapport om utsikter for verdensøkonomien, publisert tirsdag, anslår IMF-økonomene at Brasil vil oppleve en negativ BNP-vekst på 3,8 prosent, ned 0,3 prosentpoen fra anslagene IMF publiserte i januar.
Problemer i kø
Problemene står i kø for Brasil. I tillegg til den politiske maktkampen i landet, sliter Brasil med lave oljepriser og en av tidenes største korrupsjonsskandaler.
- Brasils økonomi krympet med 3,8 prosent i 2015 og DNB venter at økonomien vil krympe med om lag like mye i år. Korrupsjonsskandalen i Petrobras kombinert med oljeprisfallet det siste halvannet året har redusert petroleumsinntektene til landet. Brasil har Latin-Amerikas nest største påviste oljereserver på om lag 15 milliarder fat. Brasil produserer omtrent 2,3 millioner fat olje per dag.
- Brasils budsjettunderskudd ifjor var på 111 milliarder reais, omtrent 260 milliarder kroner. Det tilsvarer 9,3 prosent av landets BNP – det høyeste noensinne målt.
- Inflasjon har økt dramatisk, og ligger omtrent seks prosentpoeng over sentralbankens inflasjonsmål på 10,7 prosent. Det gjør det vanskelig for myndighetene å innføre økte skatter på ulike forbruksvarer i et forsøk på å redusere underskuddet
- Arbeidsledigheten øker og lønnsnivået faller. Arbeidsledigheten er i dag omtrent ni prosent i Brasil, og lønnsnivået er over fem prosent lavere enn 2014-nivået.
- Forsøk på å gjennomføre reformer for å få fart på økonomien får ikke politisk støtte – ettersom den politiske debatten i hovedsak kretser rundt hvorvidt Rouseff skal kastes eller ikke. Rouseff-regimet er det minst populære i Brasils nyere tid med en negativ oppslutning på omtrent 80 prosent. Men hennes politiske motstandere er heller ikke godt likt blant befolkningen. Per 1. april er 351 av 591 kongressmedlemmer fra alle partier under etterforskning for anklager om bestikkelser, valgfusk og/eller mord.
– Ikke sett verre
DNBs økonomer er mer skeptisk til Brasil enn IMF, og venter at økonomien vil oppleve en negativ vekst på fire prosent i 2016, før det vil bedre seg noe i 2017.
– Nedgangen i brasiliansk økonomi begynner å flate ut nå. Det er jo en grense for hvor langt det kan falle, sier lederen for DNBs Brasil-kontor Arne Christian Haukeland til DN.
Han sier at det er et statistisk overheng fra 2015 som gjør at den økonomiske veksten vil falle så mye som den gjør.
– Totalbildet den politiske krisen, økonomien i landet, og eksterne faktorer som lav oljepris gjør at dette tilsammen blir noe av det verste jeg har sett. På mine 20 år med Brasil som spesialfelt har jeg ikke sett verre, sier han.
Også Nordeas økonomer er skeptiske til Brasil, og varsler en nedjustering i sine anslag om landets økonomiske vekst denne uken.
– Økonomiske vilkår fortsetter å forverres og den politiske krisen er gått enda dypere, sier analytiker på fremvoksende markeder i Nordea Markets, Lisa Alexandersson til DN. Hun følger Brasil tett.
– Vi venter at både investeringer og privat konsum vil fortsette å underprestere i år ettersom tilliten er lav og rentenivået og inflasjonen er høy. I tillegg forverres situasjonen i det brasilianske arbeidsmarkedet stadig, sier hun.
Politisk motstand
Brasils president Dilma Rousseff er enda et skritt nærmere riksrett, korrupsjonsskandalen kryper stadig nærmere hennes allierte, og folk flest vil at hun skal tre av som president.
Meningsmålinger gjennomført av det brasilianske meningsmålingsbyrået Datafolha, omtalt i en rekke internasjonale og brasilianske medier denne uken, viser at over halvparten av brasilianere ønsker å kaste Rousseff og hennes visepresident.
- Rousseff er blitt personifiseringen av alle problemene Brasil har. Folk her sier «bare Dilma går vil at bli løst», forteller Haukeland.
Korrupsjonsskandalen kryper nærmere
Den mye omtalte korrupsjonssaken i det statseide oljeselskapet Petrobras har nådd landets øverste ledelse – landets forrige president og Rousseffs mentor Luiz Inacio Lula da Silva er anklaget for å ha mottatt bestikkelser fra Petrobras-korrupsjonen (se faktaboks).
Rousseffs motstandere hevder at også presidenten visste om og tok del i korrupsjonsnettverket. Hun satt selv i Petrobras’ styre fra 2003 til 2010, og var styreleder i en periode, men har avvist anklagene på det sterkeste.
Motstanden mot Rousseff kommer i kjølvannet av en flere måneder lang politisk maktkamp i Brasil. Rousseff er anklaget for å ta opp uautoriserte lån fra statlige banker for å redusere det offentlige budsjettunderskuddet i 2014.
Rousseff har tidligere sagt at hun ikke under noen som helst omstendighet kommer til å gå av som følge av korrupsjonssaken, og hevder forsøkene for å stille henne for riksrett er en del av et politisk kupp.
LES OGSÅ OM:
Elisabeth (32) var god for 40 milliarder ifjor - nå kan alt rakne
Det startet med en oppfinnelse i 1977 - nå selger han familiebedriften for gigantsum - barna ikke interessert
Milliardærer flokker til tre blokker: Jakter prisrekord i rikingblokk
Skal snu trenden: Brokkoli utfordrer bensinpølser (+)
Statoils problembarn er blitt pengemaskin: En halv «mong» i pluss (+)
Kunstig intelligens gjør at treningssenteret vet når du skal slutte
Se Rune Bjerkes forklaring:
Se DNtv:
Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:
</p></field><field name="paid">false</field><field name="fbfeed">false</field><tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:IMF" relevance="1.0"/><tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Dilma_Rousseff" relevance="1.0"/><tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Brasil" relevance="0.2"/></content></escenic></p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.