De liberalistiske teoriene som har dominert utviklingen av den globale økonomien i de siste 30 årene, må revideres, sier sjefen for Det internasjonale pengefondet (IMF).

I en tale mandag om finanskrisen sa Dominique Strauss-Kahn at Washington Consensus – en samling liberale teorier om det frie markeds fortreffelighet – er utdatert og at det trengs mer regulering av det frie marked.

– Washington Consensus er nå bak oss. Når et nytt makroøkonomisk rammeverk for en ny verden blir utviklet, vil pendelen svinge fra marked til stat, iallfall litt, sa Strauss-Kahn til studenter i Washington.

IMF har lenge gått i bresjen for et fritt marked og bedt medlemsstater privatisere statseide bedrifter og oppheve reguleringer av markedet.

- Globaliseringen har en mørk side
– Forstå meg rett, globaliseringen har levert mye – mange millioner er løftet ut av fattigdom. Men globaliseringen har en mørk side – et stort og voksende gap mellom rik og fattig, sa han.

Han mener at mens globalisering av verdenshandelen har bidratt til å mindre ulikhet, har globalisering av finanstjenester, som har vært det viktigste de siste årene, bidratt til større ulikhet.

I framtiden vil bærekraftig utvikling trenge både mer fokus på sosial utvikling, bedre inntektsfordeling og strengere reguleringer.

– Vi trenger en skatt på finanstjenester for å tvinge finanssektoren til å bære noen av kostnadene ved dens risikoorienterte oppførsel, sier Strauss-Kahn.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.