Direktør Dominique Strauss-Kahn i Det internasjonale pengefondet (IMF) mener at gjeninnhentingen av veksten i økonomien er i rute.

- Vi tror ikke det vil komme en ny dipp. Vårt hovedscenario er at det vil være en gjeninnhenting, sa han under Asia 21-konferansen i Daejeon i Sør-Korea mandag, ifølge Dow Jones Newswires.

Høynet vekstanslagene
Forrige onsdag slapp IMF World Economic Outlook-oppdateringen. Her høyner IMF sitt anslag på veksten i verdensøkonomien med rundt 0,5 prosentpoeng til 4,5 prosent i 2010 og 4,25 prosent i 2011.

Les: IMF oppjusterer global vekst

Ekspansiv
Også andre tunge institusjoner melder at verdensøkonomien er inne i en stigende trend.

OECDs ledende indikator signaliserer at verdensøkonomien fortsatt er inne i en ekspansiv fase. Nivået på 103,7 er godt over 100-grensen som tilsier vekst, og indeksen tiltar fortsatt, skriver DnB Nor Markets i sin morgenrapport.

Asia trekker
Under Asia 21-konferansen sa Strauss-Kahn at Asia leder den globale gjeninnhentingen.

I den ferske World Economic Outlook-oppdateringen kommer det frem at IMF har oppjustert vekstestimatene for 2010 I Asia.

I nylig industrialiserte land i Asia er estimatene økt med 1,5 prosent poeng til 6,7 prosent. I asiatiske utviklingsland har IMF jekket opp estimatene med 0,5 prosentpoeng siden rapporten i april, og venter nå en vekst på 9,2 prosent.

I Kina tror IMF at veksten blir på 10,5 prosent i år, 0,5 prosentpoeng høyere enn IMF trodde i april. I det andre virkelige vekstlokomotivet, India, tror IMF at veksten i år blir på 9,4 prosent. Her har IMF høynet vekstestimatene med 0,6 prosentpoeng.

Knekk i kurven
Når IMF ser fremover til 2011, blir de mer skeptiske. Der har IMF nedjustert vekstestimatene med 0,2 prosentpoeng for de to første gruppene av asiatiske land, mens de for Kina har senket esimatene med 0,3 prosentpoeng. De indiske estimatene lot de stå undret.

I 2011 tror IMF at veksten i de nylig utviklede asiatiske landene blir på 4,7 prosent, i utviklingslandene tror de på 8,5 prosent. I Kina tror de den økonomiske veksten i 2011 ender på 9,6 prosent, mens de i India tror på 8,4 prosent vekst.

Også OECDs ledende indikator signaliserer en knekk i kurven. Tilveksten i indeksen har avtatt i ti måneder på rad, og i mai tiltok indeksen med 0,1 punkter, mot 0,3 i april. Delindeksene for Frankrike, Storbritannia og Kina har allerede passert toppen og avtar, mens den amerikanske delindeksen er i klar oppgang, skriver TDN Finans.

IMF påpeker i sin rapport at risikoen på nedsiden er økt betydelig med fornyet finansiell turbulens.

"De nye anslagene avhenger av implementering av politikk for å gjenoppbygge tilliten og stabiliteten, særlig i euroområdet", skriver de i oppdateringen .

Les mer: IMF oppjusterer global vekst

Høy aktivitet
Torsdag denne uken slippes BNP for Kina, og fersk statistikk kan tyde på at den kinesiske økonomien holder farten oppe.

Det kinesiske handelsoverskuddet har tatt seg opp igjen, og månedstallet for juni var tilbake på nivåene fra før finanskrisen.

Kinas statsminiser Wen Jiabao fryktet for to måneder siden at Kina ville bli rammet av finanskrisen i Europa. Statsministeren fryktet en dobbeldipp, og ba land gjøre de nødvendige grep for å unngå dette.

- Land bør gå sammen og øke tiltak som støtter deres økonomier, sa Wen.

Les også: - Må gjøre grep for å unngå dobbeldipp

Petter Slyngstadli, porteføljeforvalter i Holberg Fondene, sa før helgen til TDN Finans at Kina blir viktig for verdensøkonomien.

- Kina har hatt og vil ha en viktig rolle som tilbyder av likviditet og som global ”vekstmotor” Men det er usikkerhetsmomenter rundt en eventuell nedkjøling i Kina og en endring i policy-miksen vekk fra den eksportledede veksten til mer innenlandsledet vekst.

Les: - Alltid frykt en dobbeldipp

<b>Kina går fri </b>

- Det blir ingen dobbeldipp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.