Det internasjonale pengefondet (IMF) tror den økonomiske veksten i verden vil bli mellom 0,3 og 0,7 prosent høyere med de lavere oljeprisene.
-Oljeprisene har stupt, og det påvirker alle: produsenter, eksportører, myndigheter og forbrukere. Vi ser dette totalt sett som en vitamininnsprøyting for den globale økonomien, skriver IMFs sjeføkonom Olivier Blanchard og hans kollega Rabah Arezki på fondets hjemmesider.
-Vi minner om at våre simuleringer ikke representerer noe anslag på tilstanden i den globale økonomien, men vi finner en fordel for verdens bruttonasjonalprodukt på mellom 0,3 og 0,7 prosent i 2015 sammenlignet med om oljeprisene ikke hadde falt.
Les også: Hyller oljeprisfallet
Prisen på Brent-nordsjøolje har falt fra godt over 110 dollar i juni til rundt 60 dollar fatet nå før jul.
De to IMF-økonomene mener det både er forhold på etterspørselssiden og tilbudssiden som har sendt oljeprisene ned, og de poengterer at fremtidsprisene på olje viser at prisene skal komme opp, men at de vil holde seg under nivået fra de seneste årene.
De ser følgende konsekvenser av de lavere oljeprisene:
- Land som importerer olje, herunder fremvoksende økonomier, vil oppleve økte inntekter i husholdningene og lavere kostnader.
- Oljeeksporterende land vil få lavere inntekter, og budsjetter og handelsbalansen vil komme under press
- Risikoen for den finansielle stabiliteten er økt, men begrenset, men enkelte land som Russland, Nigeria og Venezuela har opplevd at valutaen er kommet under press.
- Oljeeksportører uten oppsparte midler og sterke finanspolitiske regler kan komme under stort valuta- og budsjettpress, som kan gi økt inflasjon og svakere valuta.
Det internasjonale pengefondet ser også muligheter av krisen:
-Oljeprisfallet gir mange land en mulighet til å redusere energisubsidiene og bruke besparelsene på mer målrettede overføringer, og for enkelte land til å øke energiskattene og kutte andre skatter.
IMF kommer tilbake med sine offisielle anslag for verdensøkonomien neste år i sin World Economic Outlook-rapport i januar(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.