India er det landet i verden som har nytt best av det globale oljeprisfallet, og har blitt den raskest voksende av de større økonomiene i verden.

- For India å være på den globale toppen i økonomisk vekst er en uvanlig situasjon. Det er tydeligvis de som finner det vanskelig å fordøye og finner på oppfinnsomme og fantasifulle idéer for å bagatellisere denne prestasjonen, sa Indias statsminister Narendra Modi i en tale under en konferanse i den indiske hovedstaden New Delhi på mandag.

Da Narendra Modi ble valgt som Indias statsminister i 2014 lovet han å være mannen som skulle transformere Indias økonomi og gjøre landet til en økonomisk supermakt.

På tross av Modis optimisme om landets potensiale, står India foran en rekke utfordringer (se faktabokser nederst i saken).

Modi går nå ut og forsvarer seg mot kritikere som hevder godene som følger oljeprisnedgangen er hoveddriveren bak landets økonomiske vekst.

Slår tilbake mot oljekritikk

- En rekke andre fremvoksende økonomier er tilsvarende avhengig av oljeimport. Hvis oljeprisen er driveren for suksess ville de landene vist tilsvarende resultater. Det gjør de ikke, sa Modi under talen.

Da Modi ble sverget inn i mai 2014 lå oljeprisen på 109 dollar fatet. India, som er nettoimportør av olje, har siden da importert 3,8 millioner fat olje dagen, ifølge oljekartellet Opec. I dag er oljeprisen oppunder 40 dollar fatet.

Oljepriskollapsen siden 2014 har dermed vært godt nytt for India. Petroleumssubsidiene i landet er redusert og skattene økt. Det har ført til et inntektshopp på rundt 1,5 prosent i landets statsbudsjett for 2015.

Det internasjonale valutafondet IMF sier i sin vurdering av landets økonomi at «kollapsen i globale oljepriser har ført til et oppsving i økonomisk aktivitet i India og har underbygget ytterligere forbedringer i statsfinansene».

- Eksperter er enstemmige i at India er en av verdensøkonomiens lyseste punkter. Vi har lav inflasjon, lavt budsjettunderskudd og høy vekstrate. Dette er et resultat av god politikk, ikke flaks, sa Modi.

Det er sjeføkonomen Øystein Dørum i DNB Markets «delvis» enig i. Han dekker global økonomi for DNB Markets, og har jobbet mye med den indiske økonomien den siste tiden.

- Lav inflasjon og høyere vekst skyldes delvis en gevinst av billigere olje. Men det er heller ingen tvil om at India er i ferd med å reformere sin økonomi, sier Dørum, som nylig har vært på reise i landet.

Det haster for India

Flere oljeanalytikere og oljeaktører verden over tror bunnen er nådd for oljeprisen – og venter en oppgang i årene som kommer. Den amerikanske investeringsbanken Morgan Stanley anslår at enhver oljeprisoppgang på 10 dollar fatet vil føre til en kostnad på 0,35 prosent av Indias BNP.

- Haster det for India å gjennomføre de nødvendige reformene mens oljeprisen er lav?

- På et vis haster det, ettersom vi venter rask dobling av oljeprisen. Men India må kunne leve godt med både høye og lave oljepriser, sier Dørum.

Han viser til at om en økning på 30 dollar tilsvarer én prosent av landets BNP, tilsvarer det ikke mer enn én til to måneders vekst for nasjonen som helhet hvis reformarbeidet fortsetter.

Problemløsing krever pengebruk

Flere av landets problemer kan løses med økt pengebruk, som fattigdomsbekjempelse og investeringer i infrastruktur.

Problemet er at landets finansminister, Arun Jaitley, lovet å kutte budsjettunderskuddet og redusere den høye gjelden da han la frem landets budsjett i februar. Dermed var ikke budsjettet like reformsterkt som mange hadde ventet.

Sjeføkonom i DNB Markets, Øystein Dørum. Foto: Ida von Hanno Bast
Sjeføkonom i DNB Markets, Øystein Dørum. Foto: Ida von Hanno Bast (Foto: Dagens Næringsliv)

Flere av Modis foreslåtte skattereformer har også tidligere strandet etter politisk motstand fra rivaliserende partier.

Dørum mener problemene best kan løses med å gjennomføre en omfattende skattereform.

- Økt pengebruk bør motsvares av økte skatteinntekter som følge av bredere skattegrunnlag. Høy gjeld et mindre problem når nominelt BNP vokser fort, sier Dørum.

Optimistisk for India

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets er optimistisk på Indias vegne, men understreker at landet må klare å gjennomføre reformer for å bli en økonomisk supermakt.

Shakeb Syed, sjeføkonom i Sparebank 1.
Shakeb Syed, sjeføkonom i Sparebank 1. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

- Den unge og voksende arbeidsstyrken er for eksempel et tveegget sverd. Det er positivt å ha det, men desto større potensiale for sosial uro dersom landet ikke klarer å skaffe nok jobber, forklarer han.

- Hvordan skal India klare å løse problemene i økonomien og samtidig redusere budsjettunderskuddet?

- På papiret er det mulig; indiske myndigheter må jobbe for å fjerne byråkrati og gjennomføre prosjekter raskt. Om pengene blir brukt på riktige investeringer og kampen mot korrupsjon er vellykket vil det gå an, sier Syed.

Les også på DN.no:

Asia i dag: Kina slår alle tidligere rekorder - oppkjøp på 940 mrd. kroner i år

- Kan bety katastrofe for mange lavtliggende byer  

EU vil granske Vimpelcom-fusjon  

– Litt rart og hinsides å bestille en bil jeg aldri har sett eller vet hva koster

Detaljhandelstallene: - Forlengelse av svak trend

Har du fått med deg denne?

Aaron "Wheelz" Fotheringham ble født med en sykdom som gjør at han ikke kan bruke beina. Man dette har ikke stoppet ham fra å utøve ekstremsport, og i dette klippet gjør han en såkalt "bakflip" med rullestolen sin.

Sjekk dette rullestoltrikset
Aaron "Wheelz" Fotheringham ble født med en sykdom som gjør at han ikke kan bruke beina. Man dette har ikke stoppet ham fra å utøve ekstremsport, og i dette klippet gjør han en såkalt "bakflip" med rullestolen sin.
01:09
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.