For knappe to måneder begynte Telenor prosessen med å kvitte seg med sin daværende indiske partner , Unitech Wireless. Forliket var i boks i begynnelsen av oktober, og nå har Telenor fått en ny inder med på laget.
Telenor melder fredag formiddag at Telenors heleide datterselskap Telewings Communications Pvt. Ltd. (Telewings) har blitt partner med Lakshdeep Investments & Finance Pvt. Ltd. (Lakshdeep).
- Vi har nå fått en indisk investor på plass slik at vi oppfyller kravene til nasjonalt eierskap, sier Glenn Mandelid, kommunikasjonsdirektør for Telenor i Asia, til DN.no.
Telenor brøt med sin opprinnelige partner i India, Unitech, etter at deres felles mobilselskap Uninor mistet alle sine 22 mobillisenser i februar i år.
Lisensene skal auksjoneres ut igjen 12. november.
Valia investerer
Laksheep er et selskap kontrollert av Sudhir Valia. Valia er direktør i et av Indias største legemiddelselskaper Sun Pharmaceutical Industries Ltd. Ifølge Telenor er investeringen i Telewings en en finansiell investering av Valia personlig, gjennom hans investeringsselskap.
- Valia har sett på andre sektorer å investere i, og har uttrykt at han har sett på hva Telenor har fått til. Han har tro på Telenors ledelse, sier Mandelid til DN.no
Milliardæren Valia vil foreta en egenkapitalinvestering i Telewings.
Telenor vil eie 74 prosent
I børsmeldingen opplyses det at etter en vellykket spektrumsauksjon og etter nødvendige myndighetsgodkjennelser vil Telenor eie 74 prosent av selskapet.
Telenor vil ha operasjonell kontroll og alle eiendeler i Unitech Wireless (Uninor) vil bli overført til Telewings etter alle nødvendige godkjenninger.
- Vi har nå fått på plass en partner som er komfortabel med at Telenor eier 74 prosent av selskapet og har kontroll over ledelsen, sier Mandelid, og forteller at det var dette som var viktig for Telenor i prosessen med å finne en ny parter.
Tror Telenor vil bli en god aktør i India
- Hvor aktiv kommer Valia til å være?
- Valia ser på dette som en finansiell investering, og han har tiltro til at Telenor skal klare å først komme inn i auksjonen, og så etablere det felles selskapet som en god aktør i det indiske telemarkedet, sier Mandelid.
Telewings har allerede søkt om prekvalifisering for deltakelse i den kommende spektrumsauksjonen i India. Telenor understreker igjen at det ikke er tatt en endelig beslutning om å delta eller ikke. Den vil ikke bli tatt før auksjonen starter.
- Hva skjer hvis dere finner ut at dere ikke vil delta i auksjonen? Har Valia mulighet til å trekke seg da?
- Etter avtalen kommer Telenor til å gjennomføre auksjonen, hvis vi velger å delta, som et hundre prosent Telenor- eid selskap og så vil Valia komme inn i selskapet når det eventuelt har lisenser, forklarer Mandelid.
Det er anslått at Telenor må ut med rundt 10 milliarder kroner for de nye lisensene . Telenor har allerede nedskrevet de gjenværende verdiene i India, totalt rundt åtte milliarder kroner.
Espen Torgersen, analytiker i Carnegie, sa til DN.no onsdag at han tror Telenor allerede har bestemt seg for å delta i auksjonen, til tross for at de hevder at den endelige beslutningen ikke vil bli tatt før auksjonen starter. - Men jeg håper jeg tar fei l, sa Torgersen.
Tildeling av mobillisenser i India
- I januar 2008 fikk indiske Unitech tildelt 22 av 122 lisenser for mobiltelefoni i landet.
- Den påfølgende høsten opprettet Telenor (67,25 prosent) sammen med Unitech (32,75 prosent) selskapet Uninor for å drive de tildelte lisensene.
- I 2009 ble det startet etterforskning av korrupsjon knyttet til lisenstildelingen. Blant annet ble Unitech-sjef Sanjay Chandra etterforsket. Saken endte i retten, men er ikke avgjort ennå.
- 2. februar i år trakk Indias høyesterett alle de 122 mobillisensene.
- I første kvartal i år nedskrev Telenor alle regnskapsmessige verdier i India, fra 3,9 milliarder til null kroner. Dette kommer på toppen av nedskrivningen av 4,2 milliarder knyttet til virksomheten i India i fjerde kvartal 2011.
Les også: Mener Telenor snuser på nok en dårlig India-beslutning og Advarer Telenor mot nytt India-eventyr (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.